Vallès

La UAB escollirà nou rector o rectora el 27 i 28 d’octubre per primer cop amb votació electrònica

Una aula de la facultat de Ciències de Comunicació de la UAB buida, el 13 de març del 2020 / ACN

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) escollirà el nou rector o rectora del centre el 27 i 28 d’octubre. Així ho estableix el calendari electoral que ha aprovat el Consell de Govern del centre. Per primer cop en la història de la universitat, les votacions seran íntegrament electròniques. En cas que cap candidatura assoleixi la majoria absoluta en la primera volta, és a dir, que obtingui més del 50% del vot ponderat, es durà a terme una segona votació en què participaran els dos candidats que hagin sumat més suports. Es farà els dies 2 i 3 de novembre. Els comicis estaven previstos per al mes de maig i van suspendre’s a causa de la Covid-19. El 19 d’octubre es proclamaran les candidatures definitives i, el mateix dia, arrencarà la campanya.

El termini per votar s’obrirà a les 10 h del dia 27 d’octubre i es tancarà a les 16 h del 28. En cas d’haver-hi una segona volta, es seguiran els mateixos horaris els dies 2 i 3 de novembre. La proclamació dels resultats definitius per part de la junta electoral general de la UAB tindrà lloc el 30 d’octubre per a la primera volta i el 6 de novembre per a la segona.

Per primera vegada, les eleccions a rector o rectora es faran íntegrament per votació electrònica. Es podrà emetre el vot a través de qualsevol ordinador o dispositiu mòbil amb connexió a internet.

La UAB ja ha adoptat el sistema de votació electrònica en diverses conteses electorals per escollir els representants de la comunitat universitària a les eleccions al claustre i a les juntes de facultat o escola, així com a les eleccions sindicals.

El vot electrònic es desenvolupa mitjançant una plataforma informàtica, comuna a totes les universitats públiques de Catalunya, promoguda des de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques i gestionada des del Consorci de Serveis Universitaris. Aquesta plataforma inclou sistemes de seguretat que garanteixen l’anonimat dels vots emesos i disposa de les eines necessàries perquè els votants puguin comprovar que el seu vot ha estat emès correctament, sense que es pugui establir la connexió entre el votant i el seu vot.

L’electorat es divideix en quatre sectors: el professorat doctorat i amb vinculació permanent a la universitat (que representa el 51% del vot ponderat); la resta de personal acadèmic i el personal investigador en formació que exerceixi funcions de docència (que correspon al 9% del vot ponderat); els i les estudiants de grau i de postgrau (30% del vot ponderat); i el personal d’administració i serveis (10% del vot ponderat).

El mandat del rector o rectora és de quatre anys i una mateixa persona pot exercir el càrrec durant un màxim de dos seguits. Només poden presentar-se a aquests comicis els catedràtics i catedràtiques d’universitat.

Comentaris
To Top