Ciutat

Els ‘riders’ de Glovo: “Tenim angoixa, però la necessitat de treballar és més forta”

Un grup de 'riders', a la plaça de l'Àngel / A.Z,

Des de fa uns mesos, la plaça de l’Àngel s’ha convertit en la base social dels riders de Glovo i altres empreses de delivery. No és un punt oficial, sinó un espai informal de trobada, que a poc a poc s’ha anat consolidant entre els treballadors en bicicleta de Sabadell. “Aquí passem les hores mortes, entre els pics de feina”, explica un rider (que com tots els altres, declina referir el seu nom). “No som tants com a Barcelona, ens coneixem quasi tots i així podem fer la xerradeta”, afegeix.

És fàcil veure’n més d’una dotzena, conversant animadament: de condicions laborals, d’orientació per la ciutat, de la vida i de tot i de res. L’hora d’inici, expliquen, són les 10 h del mati. I a partir d’aquí, anar fent. El darrer cap de setmana van viure un fort increment de les comandes take-away, arran del tancament presencial de bars i restaurants. “A més, com que gran part de treballadors estan en ERTO, els que queden als restaurants anaven col·lapsats”, explica un. “Però després entre setmana no et pensis, tampoc hi ha molt més moviment”, contraposa un altre rider. I quan arriben al hall, com es comporten els clients? “Tothom t’obre la porta amb mascareta, o es cobreixen la cara amb el braç“, exposen gràficament. D’altres clients eviten agafar la bossa amb el menjar de la mà del repartidor i els demanen que el deixen a terra. “Però bé, és normal, la gent es cuida”, conclouen.

Els ‘riders’ amb els que conversem, posant pel DS a la plaça de l’Àngel / AZ

Una actitud que contrasta amb les denúncies al D.S. d’alguns riders durant els primers de la pandèmia, en què denunciaven la mala educació i estat d’irritació dels clients. “La gent està sent més maleducada. Ningú ens dona les gràcies pel que fem”, explicava llavors M. M. Però ara són els mateixos riders els que agraeixen, també, aquesta distància. I és que són personal de risc, ja que mantenen múltiples contactes amb desconeguts al llarg de la jornada laboral. “Tenim més risc, és clar. I ens crea angoixa. Però la necessitat de treballar és més forta”, sentencia un altre glover, assegut a un banc de la plaça de l’Àngel. Com a molt -fan broma- demanarien als clients que els deixin més propina.

I tot això, mentre el sectot encara paeix la sentència del Tribunal Suprem del passat 23 de setembre, en la que considera falsos autònoms els repartidors d’aplicacions com Glovo o Deliveroo, i que ha reactivat el desacord entre les entitats contràries i favorables al model actual.

Tanmateix, el nou toc de queda també els afecta, tot limitant la seva activitat laboral fins a les 22 h. Després, tindran una hora més per poder tornar a casa seva i complir així amb la restricció de moviments nocturns. Però si no anem al confinament total i es prohibeix també el take-away, la veu metàl·lica del GPS de Google Maps continuarà deixant-se sentir pels carrers de la ciutat, mentre circulen en bicicleta buscant l’adreça exacta del client. I és que els riders -a banda de nous conciutadans de Sabadell- són també protagonistes del nou mapa sonor (i visual) de la ciutat.

Alguns ‘riders’ treballen a Sabadell, però tornen en Renfe a la nit (amb la seva bicicleta) als municipis on viuen: Barberà, Cerdanyola… / A.Z.

Comentaris
To Top