Ciutat

La Policia Municipal de Sabadell tindrà càmeres integrades a l’uniforme

El cos local estudia implantar dispositius de gravació de vídeo

La Policia Municipal vol posar càmeres personals als agents per enregistrar actuacions. El cos municipal té la intenció que els policies tinguin un dispositiu de gravació de vídeo integrat a l’uniforme. Així, es podran captar moments tensos o d’especial complexitat entre els agents i la ciutadania. La regidoria de Seguretat ha encarregat un estudi sobre la viabilitat de la mesura al comandament de la Policia Municipal, segons ha pogut saber aquest diari.

La implantació dels dispositius persegueix un triple objectiu: donar garanties als ciutadans sobre les actuacions policials, forçar un efecte dissuasiu – rebaixar les actituds agressives– i evitar denúncies falses d’abusos de l’autoritat. “Les body cams són un mediador tecnològic: redueixen els episodis de conflicte envers els agents i també les possibles actuacions desproporcionades de la policia”, exposa la directora de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la UAB, Montserrat Iglesias. L’experta en matèria de seguretat apunta que són un element de “transparència”, sempre que es faci un “bon ús de la tecnologia”.

Sense anar més lluny, una actuació al barri de Can Rull va deixar la Policia Municipal en dubte l’agost passat. Un vídeo gravat amb mòbil mostrava un agent fent una retenció a un jove a cops de porra. “El que no es va veure és que el noi va treure la identificació del policia i se la va posar a les seves parts”, apunten fonts de la policia. Amb una càmera integrada, tot el conflicte hauria quedat enregistrat. “Tindrem capacitat de saber què ha passat en tot moment”, assenyala el regidor de Seguretat, Jesús Rodríguez.

Quin ús se’n pot fer?

Les càmeres s’acoblen a l’uniforme a l’alçada del tòrax. Tot i que les seves prestacions varien segons el model, en tots els casos el funcionament és similar: davant d’una situació tensa, l’agent activa el dispositiu. Les imatges captades en els moments abans de l’activació –entre 15 i 60 segons, depenent del model– queden enregistrades, així com l’escena que segueix. D’aquesta manera, si el policia reacciona a un insult o una agressió, quedaria tot gravat.

La utilització de les càmeres, però, no pot ser discrecional, segons assenyalen fonts de la Policia Municipal. Sempre s’ha de passar abans per un ens específic –la Comissió de Videovigilància– per evitar qualsevol vulneració dels drets intimitat, privacitat i imatge. De fet, des dels Mossos recorden que sempre que en fan ús, el seu contingut passa en mans d’un jutge perquè estigui justificat.

La tecnologia ja s’aplica als Mossos d’Esquadra –Arro, Brimo i algunes divisions d’investigació– i en altres ajuntaments catalans. De fet, la iniciativa va arribar a Catalunya a través de la policia de Sant Adrià del Besòs, després d’un incident al barri de la Mina. Part dels agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona porten incorporat un dispositiu de gravació des del 2019. A Terrassa, la compra de càmeres unipersonals està inclosa en un pla específic de la Policia Municipal.

Els nous dispositius de la Policia Municipal formen part de la nova estratègia de seguretat, estretament vinculada a les noves tecnologies: l’Ajuntament vol incrementar les càmeres de videovigilància a punts de la ciutat on hi ha més delinqüència. La instal·lació de càmeres va començar l’any passat a Can Deu i seguirà després a Campoamor i a Can Puiggener.

Les Taser s’utilitzaran el 2021

La Policia Municipal començarà a utilitzar les pistoles Taser a partir de l’any que ve. S’han adquirit quatre armes per un cost total de 14.699 euros. Les Taser no es podran utilitzar immediatament: primer caldrà que 18 agents de la Policia Municipal passin per un curs de formació a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Un cop superat, els caps de servei –només ells, asseguren des de la policia– podran portar-les a sobre.

Com funcionen les tàser? / DS

Les armes permetran immobilitzar un subjecte perillós gràcies a dos dards electrificats amb 400 volts, que es poden llançar des d’una distància màxima de 7,5 metres. Només s’utilitzarà davant de situacions en què pugui estar en risc la vida d’un agent o la d’una tercera persona. Per assegurar-ne un ús correcte, la pistola porta integrada una càmera que captura els instants previs a activar-la.

Ciutat videovigilada: Sabadell ampliarà la xarxa de càmeres per controlar l’espai públic

Comentaris
To Top