Ciutat

Es ven el centenari Casal Buxó, ideat per Josep Renom

El Casal Buxó, al carrer de Gurrea, al Centre, aquest dimecres / LLUÍS FRANCO

La propietat del Casal Buxó ha posat a la venda aquest històric edifici del Centre de Sabadell, situat al carrer de Gurrea, 18, cantonada amb Sant Oleguer. L’edifici, d’estil noucentista, el va construir l’arquitecte sabadellenc Josep Renom el 1919 per ordre de Juan Buxó Mariné i destaca pel seu bon estat de conservació. Els Buxó, una reconeguda nissaga sabadellenca que va destacar en el sector del tèxtil, van tenir una fàbrica en aquesta zona.

Ara, la immobiliària Engel & Völkers ofereix l’habitatge per 4.500 euros al mes en l’opció de lloguer i per 1,2 milions d’euros en cas de compra. De totes maneres, fonts de l’agència immobiliària apunten que encara han d’aplicar la nova llei de regulació dels preus del lloguer al cost, de manera que el preu podria variar pròximament.

410 metres quadrats

L’edifici té 410 metres quadrats, sis habitacions i cinc banys, compta amb el mobiliari i tots els detalls decoratius de l’època en què correspon i és un exemple de com són els habitatges que històricament havia ocupat la burgesia sabadellenca. Arquitectònicament, el Casal Buxó destaca per la façana, amb un triple cos, de planta baixa i un primer pis, amb un segon en el cas del cos central. Just al costat del portal avui encara es conserva el nom de Josep Renom inscrit en una pedra.

La façana lateral compta amb dos balcons amb baranes de ferro forjat i una obertura entre aquests dos, i també tenen balcons les finestres del primer pis de la façana principal. Tal com indiquen els tècnics municipals, en el conjunt de l’immoble “s’aprecia la voluntat de conservació”.

Amb l’actualització del pla de patrimoni, el Casal Buxó passarà del nivell de protecció 2, de conservació, al 3, parcial. En tot cas, la façana i l’estructura estan protegides i no es permet edificar a l’espai del jardí.

*El nom del domicili pot portar a la confusió amb un altre habitatge protegit, la casa Buxó del carrer de l’Illa, 10, que data del 1913.

Comentaris
To Top