DSTaula

Ni míldiu ni covid-19: un raïm heroic

Una ampolla de la nova collita 2019 de l’Arraona
Una ampolla de la nova collita 2019 de l’Arraona / A.Z.

Adrià Garriga, enòleg dels vins 5 Quarteres (a les faldes el Montcau), ho descriu així: “El raïm d’enguany és un raïm heroic: ha superat una important pedregada i el fong míldiu. I no només ha sobreviscut, sinó que en la varietat de picapoll ho ha fet aportant una millor qualitat i quantitat. Tenim les perspectives d’un bon vi per a aquesta anyada. En canvi, el raïm de la varietat ull de llebre sí que ha estat molt perjudicat pel fong”.

Poc abans de concloure la verema, ja havien recollit més de 5.000 quilos de raïm de picapoll i de 1.000 quilos de garnatxa blanca que es convertiran en el vi 5 Quarteres. La verema a la Muntada va tenir lloc a principis d’octubre.

Efectivament, l’acat de míldiu de l’estiu prové de les intenses i atípiques pluges d’abril i juny. L’aparició d’aquest fong no ha estat tan greu a la finca La Muntada (Sant Llorenç Savall), però sí que va fer estralls a Sabadell, el Vallès Occidental i zona d’influència. Iñigo Haughey, enòleg del celler L’Olivera –amb diferents projectes a la comarca–, es mostrava abatut pels efectes del míldiu.

A la finca de Can Calopa, a Collserola, estimen haver perdut un 50% del raïm. En el cas del vi Arraona, produït amb el raïm del Parc Agrari de Sabadell, encara no saben exactament l’impacte, però han collit uns entre 1.000 i 2.000 quilos menys de raïm per culpa del míldiu (que es podria traduir en un miler d’ampolles menys, de les 4.000 que elaboraven els darrers anys). La collita del raïm va començar entre els dies 20 i 25 d’agost, i es va allargar fins a la primera setmana de setembre.

I a la vinya experimental que Haughey té com a iniciativa personal a Cerdanyola, de la qual vinifiquen el vi Els Rabassaires, van perdre el 100% del raïm.

El balanç, doncs, és desigual. En general, els cellers catalans han collit menys quilograms de raïm. La qualitat, però, sostenen que s’ha mantingut correcta. I que la producció a la baixa, en el fons, també simbolitza un any inoblidable. No per falta de ganes d’oblidar, però impossible de fer-ho.

Fenòmens meteorològics inoportuns com les gelades i les pedregades, a més del míldiu, l’han fet complicat. Però la pandèmia ha trastocat les vendes i els pressupostos anuals de molts cellers. Per això, més que mai, és una vinya heroica (com ho són els productors).

No només ha sobreviscut, sinó que el picapoll ha guanyat qualitat i quantitat”

Comentaris
To Top