Publicitat
Ciutat

Tancats a Sabadell

Els actors econòmics de la ciutat adverteixen del xoc que suposaran les noves mesures restrictives en l’activitat local. Els experts reclamen ajuts “directes” per poder fer-hi front

La Generalitat ha prohibit la mobilitat entre municipis durant els caps de setmana / VICTÒRIA ROVIRA

Nou entrebanc per a l’economia local. El govern de la Generalitat ha decretat el confinament perimetral de Catalunya i ha blindat els municipis els caps de setmana: no es pot sortir des de les  6 h de divendres fins a les 6 h de dilluns. Si més no, així serà durant dues setmanes. A més del tancament de centres comercials, activitats esportives, extraescolars i arts escèniques i musicals, es manté el de la restauració i de centres d’estètica i massatge. El paquet de mesures preocupa alguns sectors econòmics de la ciutat, que temen un nou sotrac després d’uns mesos amb l’activitat ressentida.

El tancament i el comerç...

Sabadell no és una ciutat turística, però sí un pol d’atracció comercial com a capital de comarca. Així ho expressa Ramon Alberich, president de la Cambra de Comerç, que estima que 2.600 activitats hauran de tancar per les noves restriccions a la demarcació de la Cambra de Comerç de Sabadell, que inclou 12 municipis del Vallès Occidental. També Xavier Olivé, president de Pimec Comerç Vallès, sosté que les restriccions en la mobilitat seran un nou pal a les rodes per al trànsit i, per tant, per a comerços i restauració local. “Farà minvar la facturació, hi ha molta mobilitat dins de la comarca entre ciutats i pobles”, considera Olivé. Ho constata també Núria Castillo, presidenta dels Marxants de Sabadell.

El mercat ambulant de diumenges de Costa i Deu –actualment ubicat al carrer de Bernat Metge– atrau clientela del Vallès Occidental i Oriental i Barcelona. “És el mercat de referència de Sabadell”. En aquest cas, amb la limitació d’aforament al 30%, només pot acollir 1.170 persones. També el mercat de dissabte dels Merinals es veurà afectat, tot i que es tracta d’un mercat més modest. Els venedors ambulants ja es preparen per a un desplom de vendes. “Diumenge passat hi havia cues de 40 minuts per poder accedir-hi, aquest cap de setmana això no serà així”, asseguren.

Experts i comerciants lamenten la poca previsió a l’hora d’adoptar les mesures i lamenten que no s’hagi tingut en compte el sector: “Ha estat un trasbals per a molts comerços”, critica Olivé. I no només comerços. Rosvi Moix, presidenta del Gremi de Fabricants, sosté que tots els sectors s’han vist afectats i que “cal protegir la sanitat i aconseguir que l’activitat econòmica es mantingui”. L’oportunitat que veu el món empresarial és una resposta unitària en l’àmbit local: “Ara és moment de redescobrir el nostre comerç i, si és possible, apostar per comprar on-line a les petites botigues que han impulsat la seva pròpia pàgina web”, proposa Alberich.

Però no pot ser l’única mesura. Ha d’anar acompanyada d’“ajudes directes a fons perdut” i “concreció en les ajudes”, demanen. I exemplifiquen com l’administració alemanya ha respost a la decisió de tancar restauració i comerç: “S’ha fet amb una setmana d’antelació i ofereix ajudes del 75% de la facturació de l’any anterior a tots aquests negocis”, reivindica Olivé.

Publicitat

... l’hostaleria...

15 dies més de take-away. La principal preocupació del sector és la poca concreció de les ajudes que ofereix la Generalitat de Catalunya, que ara ha incrementat en 50 milions d’euros. En total, 90 milions d’euros a repartir –encara no s’ha establert com– entre tots els bars, restaurants i centres d’estètica i massatge de Catalunya. “És una misèria comparat amb altres països europeus”, critica Jordi Roca, president del Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de Sabadell, que assegura que no arribarà a tothom. “Les ajudes són del tot insuficients, ni tan sols s’han condonat impostos.

Els 1.500 euros de la Generalitat només són un pedaç i, a més, no sabem si ho podrem rebre”, critica Josep Flaquer, del bar restaurant Vilarrúbias. De fet, el primer dia que es podia demanar aquesta ajuda va caure el servidor. Roca assegura que les perspectives no són bones i el sector se sent “desemparat”. L’òptica de futur no és esperançadora, “si abans el 20% de bars i restaurants es plantejava haver de tancar a Sabadell, ara m’atreviria a elevar la xifra al 40%”.

El tancament de bars i restaurants no ha aconseguit doblegar la corba. Tal com el D.S. publicava a l’edició anterior, al Taulí, des del 15 al 28 d’octubre, el nombre de pacients ingressats per coronavirus ha incrementat un 30,2%, de 86 a 112 persones. I l’afectació pel tancament d’aquests establiments ha anat més enllà de l’hostaleria. Càrniques, distribuïdors i majoristes s’han vist afectats de la mateixa manera, malgrat que no estan considerats dins del paquet d’ajudes. Toni Iborra, propietari de Drink Cash Vallès, que distribueix begudes a bars i restaurants de la comarca, lamenta que la facturació ha caigut un 90% amb el tancament dels locals. Ara, actuen com a financers entre bars i fabricants: “Hem d’avançar els diners de les begudes i alguns clients ens demanen pagar més endavant”, assegura. A curt termini pot absorbir el cop, però adverteix que, si les ajudes no arriben, “no quedarà cap més remei”. Pel sector de la distribució majorista la mesura ha estat “molt dràstica” i demanen reactivar una part de la seva activitat per poder pagar factures. Una de les propostes que fan des de Pimec Comerç és plantejar l’obertura de bars i restaurants en horari migdia per “oxigenar” els empresaris.

... i la mobilitat

Tots els operadors de transport públic esperen una caiguda en la mobilitat els caps de setmana, a excepció de Transports Urbans de Sabadell (TUS), que ha reforçat les línies el cap de setmana de Tots Sants. Avui, la línia L4, en el tram de plaça del Vallès fins al Poblenou, tindrà una freqüència de pas de 15 minuts, entre les 8.30 h i les 18.30 h. Diumenge, els autobusos de la línia F4 passaran cada 10 minuts de 8.30 h a 14.30 h i cada 15 minuts entre les 14.30 h i les 18.30h. En la resta de trams i franges horàries es manté el servei habitual. Fonts de TUS avancen que aquest cap de setmana no s’espera una caiguda de les validacions: “El petit comerç i els desplaçaments per l’1 de novembre mantindran l’activitat”. D’altra banda, dilluns entren en servei més reforços a les línies L5 i L55.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) manté el cent per cent de l’oferta, malgrat que ja fa un parell de setmanes que la “demanda està estancada”, amb la implantació de l’educació universitària telemàtica. Sí que esperen, però, un lleuger impacte els caps de setmana, especialment pel que fa a la mobilitat supramunicipal.

Un confinament “no s’aguantarà”

El secretari de Salut, Marc Ramentol, va afirmar ahir que les noves restriccions per frenar la Covid s’allargaran els dies “que facin falta” i si no funcionen, no descarta instar el govern espanyol a plantejar el confinament domiciliari. Ramentol va afirmar que aquesta opció ha de ser sempre “l’última alternativa”, però no l’ha descartat. Fet que tensiona encara més les expectatives dels experts: “És seriós, hi ha sectors que no aguantaran”, adverteix Ramon Alberich. Ara per ara, tots els escenaris estan sobre la taula. Però “calen polítiques que responguin”, afirma Jordi Roca, des del Gremi d’Hostaleria.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top