Ciutat

El Taulí tanca quiròfans per l’augment de casos de Covid

El Taulí ha començat a tancar les primeres sales d’operacions per tenir més llits disponibles per als casos de coronavirus, que segueixen creixent i ja superen el centenar. Aquesta setmana se’n tancaran dues al matí i quatre a la tarda del bloc quirúrgic central, on n’hi ha deu en total. Les restriccions van començar el dijous passat, amb vuit quiròfans, i divendres, amb sis. “Vam tancar perquè prevèiem que tindríem un dèficit de llits quirúrgics per a pacients amb Covid”, justifica el director del Servei de Cirurgia i Aparell Digestiu del Taulí, el Dr. Salvador Navarro. A l’hospital es preveu que aquesta setmana i la vinent siguin molt intenses per la pressió de la Covid.

Un infermer trasllada una pacient després d’una operació a la Unitat de Reanimació Post Anestèsica del Taulí / VICTÒRIA ROVIRA

En els primers dies d’afectació, es van cancel·lar 25 intervencions no urgents de diferents patologies que s’han posposat, segons explica el Taulí. Els tancaments de moment no han afectat el Centre Quirúrgic Ambulatori (CQA), les Urgències i les sales de parts. Al bloc quirúrgic es fan aquelles operacions que requereixen un ingrés superior a les 24 hores i per això s’ha preferit tancar els quiròfans d’aquesta àrea, per disminuir els ingressos hospitalaris i tenir més llits disponibles. Salvador Navarro subratlla que des de l’agost s’està operant els dissabtes de forma excepcional per recuperar l’activitat que va quedar suspesa en la primera onada de la pandèmia el març.

Segons les darreres dades disponibles, al Taulí hi ha 136 persones ingressades per la Covid-19, 106 a hospitalització i 30 a l’UCI/Semicrítics. Durant el cap de setmana s’ha produït el nombre més alt d’ingressos per aquesta patologia des de mitjans d’octubre: 39, i s’han registrat 57 positius. Tanmateix, entre el 30 d’octubre i l’1 de novembre s’han produït set defuncions per coronavirus, un repunt de la xifra després que no n’hi hagués cap ni dimecres ni dijous passat i és el cop que se n’han produït més des de l’abril.

Baixa la corba, però no els contagis

A Sabadell, el risc de rebrot acumula tres dies de descens i se situa en 818,64 punts després d’arribar al màxim històric de 930,39 el dilluns passat, 26 d’octubre. Entre el 23 i el 29 d’octubre es van diagnosticar 799 casos positius, un 4,9% més que la setmana anterior. Sí que baixa la velocitat de reproducció de la malaltia, ara d’1,16 punts, menys que l’1,53 de la setmana anterior. El metge i investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip recorda que “la R està baixant, però encara està per sobre d’1 i això és un perill” perquè hi ha transmissió comunitària de la malaltia. Tanmateix, Macip denuncia que falten rastrejadors per poder seguir millor la malaltia i frenar la cadena de contagis.

El Da Vinci, en marxa

El Taulí ha incorporat un robot d’última generació -Da Vinci- per millorar les intervencions quirúrgiques d’alta complexitat. “Fa més fàcils alguns passos tècnicament més complexos”, destaca Salvador Navarro. Ja s’utilitza en operacions de les àrees d’urologia, toràcica o ginecologia.

Comentaris
To Top