Vallès

La fiscalia arxiva la causa contra l’Ajuntament de Sant Cugat per adjudicacions a dit

Vehicles de la Policia Local de Sant Cugat, davant la façana de l'Ajuntament de la ciutat, en una imatge d'arxiu / AJUNTAMENT DE SANT CUGAT

La fiscalia ha arxivat la investigació oberta contra l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès arran d’una denúncia de Ciutadans per adjudicar a dit diversos serveis per valor d’1,4 milions d’euros. Tot i que el ministeri públic ha constatat que al consistori hi va haver una “preocupant falta de control” a l’hora de pagar vàries factures que sobrepassaven el límit legal, conclou que no es va cometre cap delicte.

La investigació assenyala l’Interventor i el Secretari municipal per possible prevaricació per omissió, però determina que no tenien cap intenció de beneficiar-se de la situació i ho atribueix a una certa “deixadesa” de dos càrrecs que eren a punt de jubilar-se. Per comprovar si la situació s’ha reconduït, el fiscal remet ara el cas a l’Oficina Antifrau.

Ciutadans va denunciar que entre els anys 2017 i 2018 a l’Ajuntament de Sant Cugat s’havien pagat diverses factures a un seguit de proveïdors excedint el topall marcat per llei, de manera que les empreses haurien hagut de superar un concurs públic en comptes de cobrar directament pels serveis prestats. Una situació que la formació taronja posteriorment va assegurar que també s’havia estat produint en el període 2012-2014.

Les factures

Segons Cs, totes aquestes factures sumaven més d’1.445.000 euros, una xifra que la policia i la fiscalia ha ajustat a poc més de 1.395.000 euros. En aquest sentit, durant la investigació, els Mossos d’Esquadra van identificar vuit empreses que havien cobrat diverses factures que, juntes, superaven el límit legal dels 30.000 euros.

A banda, els Mossos també constaten que es van pagar diverses factures per valor de 207.150 euros a una empresa que prèviament ja estava contractada per subministrar personal tècnic al Teatre Auditori. Relacionat amb el mateix equipament, la policia també destaca que es van pagar factures per 87.700 euros a una altra companyia per contractar personal per oferir serveis als espectadors. Els Mossos apunten que hi ha personal contractat que te relació familiar amb càrrecs del Teatre Auditori.

Entre les altres factures analitzades per la policia, hi ha més de 44.700 euros pagats a l’estudi d’arquitectura que ja estava fent un pla de seguretat per a la rehabilitació de la Unió Santcugatenca, i també més de 66.600 euros a l’empresa que ja tenia adjudicada la primera fase d’un nou pla d’enllumenat públic. Per últim, hi ha més de 56.000 en factures a una empresa adjudicatària de les escoles bressol municipals per serveis de guarda extraescolar i 46.000 euros a una companyia del grup Moventia per la subvenció d’un vehicle de transport de viatgers.

Respecte totes aquestes factures, la fiscalia apunta que moltes d’elles es van pagar en un període que coincideix amb els últims anys de treball de l’Interventor municipal, que es va jubilar el juny del 2017. Segons les declaracions del seu successor, al consistori “mai” es controlava l’autorització de la despesa ni si els contractes s’ajustaven a la llei del sector públic.

“Negligència” de funcionaris

En aquest sentit, la investigació policial conclou que hi ha un “constant procediment negligent dels funcionaris”, en referència a l’interventor i al secretari municipal, a qui assenyala com a possibles autors d’un delicte de prevaricació per omissió. Amb tot, la fiscalia determina que cap dels dos va actuar amb intenció de beneficiar-se del pagament directe a les empreses i destaca que tots els serveis eren justificats. “En cap cas es van destinar diners a serveis no prestats, capritxosos o superflus”, diu el ministeri públic.

Per tot plegat, la fiscalia assegura que les irregularitats s’haurien produït per una “deixadesa” de la gestió per part de l’interventor i el secretari, “amb una edat propera a la jubilació”, mentre afegeix que també hi va haver “falta de supervisió dels responsables polítics”.

Per últim, el ministeri públic destaca que la “preocupant falta de control” es va corregir amb l’entrada dels substituts d’aquests dos càrrecs. Així i tot, la fiscalia acorda remetre el cas a l’Oficina Antifrau per a què supervisi si les pràctiques irregulars s’han “desterrat” o determini si cal adoptar mesures addicionals.

Al mateix temps, un cop descartat el delicte penal, insta Ciutadans a dur el cas directament a la justícia per esclarir les infraccions per la via administrativa.

Comentaris
To Top