Diners

Les cambres de Catalunya defensen que la proposició de llei és legal

Patronals i sindicats rebutgen la proposta perquè creuen que perjudica la seva representació

La Cambra de Comerç de Sabadell s'ha posicionat a favor del comunicat / Wikimedia

El Consell General de Cambres de Catalunya ha elaborat un comunicat en què reivindiquen que la Proposició de Llei sobre representativitat de les cambres s’ajusta a la Constitució i és plenament legal. Aquest text l’han elaborat després de les protestes de patronals i sindicats que demanaven als partits polítics rebutjar la proposta de les cambres. Ells al·leguen que incompleix l’Estatut i la Carta Magna, perquè infringeix el paper cambral, que qualifiquen de “merament administratiu”. El Consell ha defensat que la llei estatal de 1993 ja deia que les cambres “representen, promouen i defensen els interessos generals del comerç, la indústria i la navegació” i que, a més, el Tribunal Constitucional ho va ratificar. De fet, el 2014 es va aprovar la llei que hi ha ara, i segons el Consell, reitera la informació anterior i afegeix la representació dels interessos dels serveis. Per tant, consideren que les acusacions dels sindicats i les patronals no tenen fonament.

De fet, l’Estatut dels treballadors determina que “per ostentar la representació institucional i representar interessos generals dels empresaris davant les administracions les organitzacions empresarials d’àmbit autonòmic han de tenir el 15% dels empresaris i treballadors afiliats”. Tanmateix, el comunicat aclareix que “mai s’ha fet el recompte de si tenen o no el 15% mencionat sinó que el govern de la Generalitat va aprovar un Decret Llei, convalidat pel Parlament,  atorgant-los aquesta representativitat”. Davant d’això, les cambres han vist que el govern vol redreçar la situació a través de la Proposició de Llei, malgrat que “ha trencat l’equilibri que hi havia”. “No hem qüestionat mai la representativitat de les patronals, però no podem ignorar les nostres finalitats” finalitza el comunicat del Consell.

La Cambra de Comerç de Sabadell recolza el comunicat

Des de la Cambra de Comerç de Sabadell donen suport al comunicat i consideren injustificats els temors dels agents socials, de qui creuen que tenen la voluntat d’endarrerir la solució del tema i evitar que la Llei pugui ser aprovada en aquesta legislatura. El president, Ramon Alberich, lamenta que es troben enmig d’una situació “irracional” i remarca que no és la manera “més adient” d’arreglar les coses, sobretot en un moment en què ell considera que els agents socials haurien d’estar abocats “en altres qüestions més importants”.

Comentaris
To Top