Ciutat

Avenç en l’Alzheimer liderat per un sabadellenc

El neuròleg sabadellenc Marc Suárez-Calvet ha estat l’investigador principal d’un estudi que ha identificat nous marcadors per detectar abans l’Alzheimer. Aquesta investigació internacional, en la qual han participat 381 persones sense alteracions cognitives, va ser publicada el dimarts passat a la revista científica EMBO Molecular Medicine i ha estat liderada pel centre d’investigació de la Fundació Pasqual Maragall, el Barceloneta Brain Research Center (BBRC), en col·laboració d’investigadors de la Universitat de Göteborg.

“Hem vist que hi ha fins a tres variants de la proteïna tau fosforilada”, explica Suárez-Calvet. En llenguatge més planer, significa que alguns dels biomarcadors d’aquesta proteïna –un dels segells distintius de l’Alzheimer en fase demència– també poden detectar la fase precoç en el líquid cefalorraquidi i a través de la sang. Això pot servir per diagnosticar la malaltia molt abans de l’aparició dels símptomes per, d’aquesta manera, ser més resilients als efectes d’una malaltia que a hores d’ara continua sense cura. “Ara per ara, no tenim un medicament que modifiqui l’evolució de la malaltia. Espero que al llarg de la meva carrera pugui viure aquest canvi de fase: de tractar símptomes a tractar pacients amb fàrmacs que puguin controlar la malaltia”, comenta.

A la BBBRC s’investiga, principalment, la fase preclínica de l’Alzheimer: “En el cervell s’acumulen proteïnes tòxiques, però durant uns anys, fins i tot dècades, el cervell és capaç de compensar la toxicitat fins a un punt, que és quan apareixen els símptomes”, indica el neuròleg sabadellenc. El millor antídot? “Tot el que és bo per al cor també ho és per al cervell. L’enriquiment social, dormir bé i fer exercici també ajuda a ser una mica més resilient als efectes de la malaltia”.

A l’Estel i al Ferran Casablancas

Nascut a Sabadell ara fa quaranta-un anys, Marc Suárez-Calvet va iniciar la vida acadèmica a l’escola Estel abans de realitzar els estudis superiors obligatoris a l’institut Ferran Casablancas. Llicenciat en Medicina (UAB) i Bioquímica (UB), i doctor summum cum laude (UAB). “El camp de la neurologia és extremadament complex, que causa un patiment important a qui en pateix i als seus familiars. Per a mi és un repte intel·lectual aportar el meu granet de sorra i ajudar en aquest sentit”, detalla el doctor.

Passat el període de residència a l’hospital Sant Pau, durant cinc anys (2012-2017) va estar a Munic, a l’equip de Christian Haass, expert en la malaltia de l’Alzheimer, i a la University College London, abans de tornar cap a Barcelona: “En el nostre país, la ciència no ha estat mai una prioritat, esperem que això canviï”, lamenta.

Fa dos anys es va incorporar al centre d’investigació de la Fundació Pasqual Maragall, el Barceloneta Brain Research Center (BBRC), mentre visita a l’Hospital del Mar. “Sempre insisteixo que es veuen com dues coses diferents. Visito pacients i faig recerca, tinc un perfil translacional”.

ERC ‘Starting Grid’

Paral·lelament a la darrera troballa liderada pel doctor Suárez-Calvet, aquest estiu el Consell Europeu d’Investigació (ERC, amb anglès) ha concedit una ERC ‘Starting Grid’ al sabadellenc per valor d’1.498.915 euros per als pròxims cinc anys. L’objectiu? Ser l’investigador principal per liderar el projecte HEBE, que s’encarregarà d’identificar factors sanguinis que rejoveneixin el cervell en la lluita contra la malaltia de l’Alzheimer.

Comentaris
To Top