Ciutat

Venda il·legal de cites prèvies al SEPE per 40 euros

Oficina del SEPE al carrer de Sardà, 121 / V. ROVIRA

La Fiscalia investigarà una xarxa mafiosa que es beneficia del col·lapse que viuen les oficines del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE). Segons els primers indicis, utilitzen un programa informàtic per reservar cites prèvies automàticament, aprofitant qualsevol hora que queda alliberada. Després, les posen a la venda amb un preu que en algun cas ha arribat fins als 90 euros. Aquest seria el modus operandi per aprofitar-se de la necessitat enmig de l’allau d’ERTOs.

Sabadell és una de les localitats on sabem que ha passat”, afirma la delegada del sindicat USOC i treballadora del SEPE, Marisa Pérez. Ella ha estat qui s’ha encarregat de recollir diversos casos que en les darreres tres setmanes s’han detectat a dins de la demarcació de Barcelona i que ara la Fiscalia estudia. Precisament, bona part de les pràctiques fraudulentes s’estan duent a terme a oficines de les comarques barcelonines, on s’ha patit una situació de col·lapse que ha provocat retards generalitzats de fins a tres mesos en la tramitació de les prestacions d’atur. A Sabadell, va ser una companya de Pérez qui va alertar que una usuària a qui havia atès reconeixia que havia pagat per una cita prèvia.

A dins la comarca hauria passat, també, a oficines de Cerdanyola i de Terrassa. “S’aprofiten que hi ha persones que estan en un moment de vulnerabilitat. Estem saturats i això encara ens complica més la feina”, denuncia Pérez, que explica que la mitjana del preu que han reconegut haver pagat ronda els 40 euros. A Pineda (Maresme) és on detalla que es van arribar a pagar fins a 90 euros per aquest servei il· legal.

Quan una cita queda alliberada i està disponible, relata Pérez, “la capturen i aconsegueixen hora per a l’endemà o, fins i tot, per al mateix dia. En unes tres o quatre hores de marge, només”. El següent pas serà denunciar-ho a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

S’investiga quines són les plataformes des d’on s’ofereix aquesta pràctica fraudulenta. La delegada d’USOC va comprovar de primera mà que per internet es podien comprar cites, abans que se n’eliminés bona part del rastre a causa dels casos de denúncia que han emergit en les darreres setmanes. També sospita que hi ha línies de contactes més directes, a través del boca-orella

Comentaris
To Top