Ciutat

Adeu a les monedes: ja paguem un sol cafè amb targeta

Els pagaments en efectiu, a la mínima. Majoritàriament es paga amb targeta de crèdit / PEXELS

“Des de la Covid, més del 80% dels clients paguen amb targeta”

Fins no fa gaire, comprar 100 grams d’avellanes per berenar i pagar-ho amb monedes era normal. Ara, com totes, les botigues de menjar a granel també han passat a cobrar amb datàfon petites quantitats que no podem rondar un euro. Alejandra Hernández, al mostrador de De la terra a l’olla explica que el canvi repercuteix negativament en les comissions que han de pagar als bancs. “Però no s’ha de culpabilitzar la gent, si per prevenció se’ls està dient que paguin amb targeta”, enraona.

Alejandra Hernández / DS

Ara bé, preferiria que no fos una gran empresa la que s’endugui el benefici dels datàfons. “Estaria bé que féssim una central única, entre les botigues de la ciutat”, proposa Hernández. I és que, segons ella, “els bancs s’estan quedant amb el monopoli dels diners”. 

“Alguns clients que intenten pagar la propina amb targeta”

Quan els bars van obrir durant la desescalada, el canvi va ser immediat: “Tothom venia amb targeta”, diu Eduard Blassi. “Així que vam haver de demanar un altre datàfon, perquè no donàvem l’abast”.

Eduard Blassi / DS

Ara ja s’ha normalitzat. “La gent ha agafat confiança i tornen a fer servir monedes”, afegeix. De totes maneres, segueixen quedant canvis sociològics. Com ara, les propines: “La gent et demana que li cobris un euro o 50 cèntims de propina amb la targeta, però no ho podem fer, perquè ens desquadraria la caixa”, lamenta Blassi. 

“La gent gran encara em dona cèntims”

La Isabel i l’Eulàlia atenen la barra de Cafès Pont, al carrer de Sant Antoni. I des d’aquesta atalaia, perceben els canvis generacionals. “La gent gran ens dona centimets”, explica la Isabel, “perquè diuen que les monedes els pesen molt i pràcticament ho fan per descarregar”.

Per contra, “quasi tots els joves paguen amb targeta”, sosté Eulàlia, qui afegeix que “les noves generacions pugen ja amb la targeta incorporada”. De fet, no hi ha consum mínim per poder pagar amb targeta. Així que ni que sigui un cafè sol (a poc més d’un euro), es pot abonar amb el sistema contactless.   

I alerta, que ara es pot pagar amb el telèfon mòbil i fins i tot amb el rellotge. Mentre el datàfon piti, a la botiga no posen cap però. 

Comentaris
To Top