Oci i cultura

Puntes Rebels destaca les dones kurdes en el calendari del 2021

Portada del calendari sabadellenc Puntes Rebels / DS

Ja s’ha revelat -a poc a poc- el tradicional calendari de Puntes Rebels. La iniciativa sabadellenca comptarà en l’edició del 2021 amb una il·lustració de portada de Gemma Capdevila i col·labora amb el feminisme kurd. 

La tercera edició d’aquest calendari és fruit d’un projecte de més de 50 persones voluntàries, coordinades des de la productora local Filigrana Produccions. Es publicarà en 4 llengües: català, castellà, euskera i gallec, compta amb quasi 70 punts de venda repartits per tota la península. 

Enguany, els diners recaptats aniran destinats al projecte Jinwar: el poble de dones de Rojava, al Kurdistan. Jinwar és un poble construït per i per a dones pel Moviment d’Alliberament de les Dones del Kurdistan, que va obrir les seves portes a finals del 2018.

Jinwar és un poble lliure i l’execució pràctica de la Jineologî, la ciència de les dones, que té com a objectiu l’alliberament principal d’aquestes com l’inici d’un alliberament global i de caire internacionalista. Les dones que hi viuen, es reuneixen i treballen plegades sobre la base d’aquest model lliure i comunal. La paraula
kurda “Jin” significa “dona” i comparteix la seva arrel amb les paraules “jîn” i “jiyan”’, que signifiquen “viure” i “vida”. La paraula “War” significa “espai”, “llar”.

El poble es va inaugurar el 25 de novembre de 2018, després de dos anys de treball dur gràcies a la feina d’un grup de dones, algunes i alguns convidats i convidades internacionalistes i el veïnat dels pobles del voltant. Però no tot han estat bones notícies i facilitats. Jinwar està construït en un espai ocupat per diversos estats com Turquia, Iraq, Iran i Síria, fet que comporta problemes, com per exemple, ser un dels objectius de l’Estat Turc en la invasió d’octubre de 2019. “Per això, l’edició de Puntes Rebels del 2021 col·labora amb Jinwar, ja que compleix amb tots els valors del projecte”, expliquen. 

‘Making of’ de l’enregistrament de fotografies / DS

El calendari, a més a més, explica la història de 12 dones universals (una per més) des d’una altra perspectiva. No surten fotografies antigues, sinó reproduccions actuals d’altres tantes dones que s’hi han caracteritzat del personatge.  

On adquirir-ho?

Al preu de 12 euros, el calendari està a la venda a Abacus, els casals Can Capablanca i El Tallaret, El Rodal, la botiga Estripa’m, les floristeries Laia Claramunt i Vuket, La Immensa, La Magrana, les llibreries Librerío de la Plata i Macondo, Prana Salut i Què dius?

Comentaris
To Top