Ciutat

Apareix un jaciment romà al parc de Catalunya

Unes obres a canonades d’aigua van derivar en la troballa, que és del segle segle I dC

Una de les sitges trobades al parc de Catalunya / cedida

Unes excavacions arqueològiques l’octubre passat a la zona nord del parc de Catalunya han permès constatar l’existència d’un jaciment romà del tot desconegut fins ara. La troballa, que ha estat possible gràcies a unes obres de millora d’una canonada d’aigua, ha estat liderada per Jordi Roig, de l’empresa local Arrago, SL.

Aquesta tarda s’ha fet la presentació de les troballes al Museu d’Història de Sabadell, amb la presència de Carles de la Rosa, regidor de Cultura; Joaquim Golch Soler, cap de la secció d’Actuacions del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya; i Jordi Roig Buxó, director de la intervenció arqueològica.

Concretament, s’hi han trobat dues sitges emmagatzemades d’època romana alt imperial, que poden ser datades en el segle I dC, concretament, entre els anys 50 i 80. Són de dimensions considerables –entre 2 i 3 m de diàmetre– i ofereixen una fondària conservada al voltant d’1,5 i 2 m: “La singularitat d’aquesta troballa, més enllà dels materials excepcionals i rellevants, ha permès documentar un nou jaciment romà del qual no teníem constància”, ha explicat Jordi Roig, que en la mateixa línia ha afegit que “aquesta troballa reforça la idea que en aquest vessant del parc hi hauria un jaciment de grans dimensions i d’una certa categoria –estatus de la unitat familiar–”.

Un cop van perdre la funció d’emmagatzematge, les sitges van ser reblertes i tapades amb terra i abocades de deixalles de tipus domèstic, amb una presència notable de material arqueològic de diferent naturalesa: ceràmica, ferro, bronze, ossos d’animals, etc.: “L’estructura d’emmagatzematge de gra ens indica la productivitat d’aquesta vila romana”, ha afegit el director de l’excavació arqueològica.

Destaquen les peces de ceràmica sigil·lada corresponents a la vaixella de taula, amb bols i tasses decorats, en un bon estat de conservació (un cop restaurades, s’espera tenir-ne entre 30 i 40): “Tenen una singularitat a la cara interior dels bols. Hi ha un segell del productor d’aquestes peces ceràmiques, que ens permetrà determinar la procedència i taller de producció d’aquestes peces”. A més, també s’ha trobat una moneda i elements ornamentals de bronze, així com eines de ferro.

Comentaris
To Top