Ciutat

L’evolució de la Covid permet alliberar el Nadal

La Generalitat habilita les trobades arreu de Catalunya coincidint amb les festes

La gent té ganes de poder recuperar una certa normalitat / LLUÍS FRANCO

Les restriccions es relaxaran coincidint amb les festes de Nadal, després que així ho hagi decidit la Generalitat. L’evolució de la Covid es frena en la mesura en què es relaxa la incidència. Així s’ampliarà el toc de queda en els dies més assenyalats: la nit de Nadal–24 de desembre– i la nit de Cap d’Any –31 de desembre– el confinament nocturn començarà a la 1.30 h de la matinada. De la mateixa manera, la nit de Reis –5 de gener– l’inici del toc de queda es retardarà fins a les 23 h de la nit. La resta de dies es mantindrà a les 22 h.

El pla de Nadal permet trobades de 10 persones –nens inclosos– els dies 24, 25 i 31 de desembre i l’1 de gener. S’aconsella que es reuneixen com a màxim dues bombolles diferents en una trobada. Cada bombolla s’haurà de relacionar com a molt, segons el Procicat, amb dues altres, però sempre en trobades diferents, i sempre les mateixes. Independentment del tram en què estem, entre el 23 de desembre i el 6 de gener els sabadellencs es podran reunir fora del municipi i de la comarca si es desplacen per trobar-se amb la família o amb persones “pròximes”. Estarà permès moure’s per tot Catalunya.

Màxim control abans de festes

No obstant això, ni Sabadell ni Catalunya canviaran de tram en la desescalada la setmana que ve és perquè la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) ha superat el llindar de 0,9 punts que no es podia sobrepassar per canviar de tram. Analitzant aquest valor, Sabadell és la ciutat de Catalunya amb una Rt més alta, 0,94, entre les cinc ciutats amb més de 200.000 habitants. I no només encapçala aquesta dada, ja que també ho fa amb el risc de rebrot i amb el nombre de casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies.

El repunt arriba en plena organització de les festes de Nadal, que queden a l’expectativa de la seva evolució. L’empitjorament de les xifres a escala de tot Catalunya de moment no es tradueix als hospitals, com al Taulí, on continua el descens d’ingressats, i coincideix amb l’anunci de mesures per flexibilitzar les mesures restrictives per poder gaudir mínimament de les festes nadalenques.

Entre els mateixos municipis de més de 200.000 habitants, Sabadell té la xifra de casos més alta en els últims 14 dies per cada 100.000 habitants, 297,7, comparat amb l’Hospitalet (288,4) o Badalona (254,5); sempre segons les dades del Departament de Salut i l’investigador Gerard Giménez Adsuar. Pel que fa al risc de rebrot i comparant-ho amb aquestes mateixes ciutats, Sabadell és el municipi on és més alt, amb 279,5 punts. A l’Hospitalet són 224 punts, Badalona, 191,7; Barcelona, 160,9 i Terrassa, 158,6.

Al Taulí pugen els diagnòstics

Al Taulí s’estan detectant més casos de coronavirus a Urgències des del 24 de novembre, però no necessiten ingrés, que es mantenen equilibrats gràcies a l’alt nombre d’altes que també es donen. Si fins aleshores en dos dies es diagnosticaven una vintena de positius, del 27 al 29 en van ser 47, del 30 a l’1 de desembre, 30, i del 2 al 3 de desembre 75, com no passava des de mitjans d’octubre.

De totes maneres, a l’hospital continua el descens de pacients ingressats per aquesta malaltia i de moment no ha arribat el repunt de casos, que als centres hospitalaris sol detectar-se a partir d’una setmana després que es detectin als CAPs. Actualment hi ha 111 pacients hospitalitzats per aquesta malaltia, 87 a planta i 24 a l’UCI.

Comentaris
To Top