JOSEP MERCADÉ

Antídots contra el pessimisme

[Josep Mercadé, periodista]

Desconcert general davant del què fem, del què podem fer, del què ens recomanen fer i del què no podem fer. Tot plegat, un embolic molt gran amb xifres i opinions (aquesta és una més, oi?) que no para. En temps de pandèmia és important com comuniquem tot el que està relacionat amb la Covid-19. I això els dies propers a les festes de Nadal encara agafa més transcendència.

Ens trobem en un aiguabarreig entre les propostes comercials (són dates de compres compulsives) i els ànims alterats per les conseqüències de la pandèmia i les restriccions a les trobades familiars. S’hi contraposen sentiments d’alegria forçada i de nostàlgia per les absències.

Els responsables de Salut fan equilibris entre l’increment de casos de coronavirus al final de la segona onada i les concessions excepcionals durant les festes de Nadal. Desconcert entre el no fer i el deixar fer una miqueta. I, també, el fet d’apel·lar al sentit comú de tothom. D’aquí la importància d’establir una bona comunicació sempre i especialment en aquests moments.

Els professionals de la salut han assolit un paper de referent per a la població. Mai s’haurien pensat que podrien arribar a ser com una mena d’actors i actrius en qui molta gent se senti reflectida. Però és així, la mateixa funció de comunicar porta implícita aquesta identificació/empatia amb el que tenim davant. Per això cal ser molt conscient del que es diu i com es diu.

El cert és que hi ha missatges que no ajuden gaire. Qui és capaç d’entendre correctament una informació de veu de poc més de vint segons en què es donen xifres sobre contagis, velocitat de transmissió, casos acumulats, etc.? El receptor no disposa d’elements suficients per relacionar aquestes dades i extreure’n una conclusió més enllà de pensar que tot està molt malament.

És d’agrair que alguns professionals tinguin la capacitat d’explicar-se de forma clara i sense massa embuts. Un d’aquests és el Dr. Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública de la Generalitat. Tot i que va accedir al càrrec de forma forçada, davant la dificultat de la conselleria de trobar una altra persona, el temps ha demostrat que, a més, és un bon comunicador.

A Sabadell en tenim un altre, el Dr. Manel Cervantes, cap de malalties infeccioses de l’Hospital Taulí. Tot i no ser un dels professionals més demandats pels mitjans de comunicació, a les seves intervencions intenta cercar més els aspectes positius que els negatius. I això, certament, resulta un bon antídot en aquests moments.

Comentaris
To Top