ESPORTS

Per què s’ha de fer una ampliació de 6 milions?

La cita amb els accionistes del Centre d’Esports d’aquest dijous (18 h, en primera convocatòria) serà històrica per un doble motiu: per primera vegada es farà per via telemàtica a causa de les restriccions de la Covid-19 i també per primera vegada es presentarà un augment del capital social de l’entitat fins a un màxim de 6 milions d’euros, una quantitat rècord.

Per què aquesta xifra? Per llei està establert el capital mínim que han de tenir les Societats Anònimes Esportives, que es calcula d’acord amb la suma de dos conceptes clau: en primer lloc, l’import publicat pel Consejo Superior de Deportes (BOE, 10-7-2020), resultant de la mitjana del 25% de despeses dels clubs que han participat en la categoria la penúltima temporada, sense considerar els dos amb més despesa i els dos amb menys. Aquest import és de 4,3 milions d’euros. El segon aspecte a tenir en compte es refereix als fons propis negatius que tingui el darrer balanç auditat, que en el cas del club arlequinat és de 2,8 milions.

Per tant, en la situació del Centre d’Esports Sabadell-SAD, el capital mínim és la suma dels dos imports esmentats, que suposa una xifra final de 7,1 milions d’euros. Considerant que el capital social actual, després de diferents ampliacions, gairebé frega els 2 milions (1,9 exactament), seria necessària una ampliació mínima de 5,2 milions. 

El Consell d’Administració arlequinat ha decidit aplicar un criteri de prudència per eventuals contingències, i proposa una ampliació de capital fins a un màxim de 6 milions d’euros. Una ampliació que es farà mitjançant l’emissió de vint milions de noves accions de trenta cèntims d’euro de valor nominal cadascuna d’elles. 

Tot apunta que la totalitat de l’ampliació recaurà en el grup inversor estranger que va aterrar l’any passat de la mà d’Esteve Calzada, encapçalat, com a portaveu, per l’empresari sabadellenc i soci arlequinat Pau Morilla-Giner. Com es va explicar en el seu moment, es tracta d’un grup de sis inversors, tots ells establerts a l’estranger, en representació de quatre països. Ja va participar en una primera ampliació de capital per un import de 900.000 euros.

Amb l’actual nova ampliació, es faria realitat la seva majoria en l’accionariat de l’entitat encara que el grup d’Esteve Calzada, que també participa en l’operació, continuaria al capdavant de la gestió del club segons l’acord establert per un termini de tres anys.

La gran transformació

És evident que l’arribada del grup d’Esteve Calzada al Centre d’Esports ha estat providencial, sobretot en l’àmbit institucional i econòmic. Després del traumàtic descens a Segona B al final de la temporada 2014/15, la situació financera de l’entitat es va convertir en un pou sense sortida. 

Els deutes amb Seguretat Social i Hisenda especialment van provocar el concurs de creditors que va parar el cop, però coincidint amb l’arribada del nou accionista lleidatà, la SAD, amb balanç de tancament a 30 de juny del 2017, acumulava uns fons propis negatius de 6,8 milions d’euros. Una xifra que hauria conduït gairebé de manera irremeiable a la dissolució de la societat.

En tres anys, i gràcies a aquesta última ampliació de capital proposada, els fons propis quedaran situats en uns 4,3 milions d’euros positius. Els números no enganyen sobre la gran transformació de l’entitat.

El Centre d’Esports encara arrossega els deutes derivats del concurs de creditors, però la gestió, afavorida també per l’ascens al futbol professional i l’arribada del nou grup inversor, ha estat impecable i ha servit per assegurar la viabilitat del club. Això sí, mantenir-se en el futbol professional seria molt important per a la consolidació del projecte.

Comentaris
To Top