Ciutat

Nani Valero (Crida): “Qui mana a Sabadell és la dreta catalana”

A la Crida no volen protagonismes ni personalismes. El D.S. entrevista la seva portaveu, Nani Valero (1969), a tocar de l’equador del primer mandat de Marta Farrés. Ve acompanyada dels regidors Anna Lara i Lluís Perarnau, en una exhibició de grup que sempre envolta la formació alternativa. Any i mig després d’abandonar el govern municipal i enmig de la crisi per la Covid, Valero creu que Sabadell ha anat marxa enrere.

Després d’un any i mig del canvi de govern, en quin punt veuen la ciutat? Es fa difícil fer un balanç traient la pandèmia de l’equació. Tot i això, s’estan materialitzant els nostres projectes, com l’asfaltatge de carrers, i la renovació d’àrees de joc i dels autobusos.

No ha canviat res? Les formes i la falta d’un projecte. Trobem a faltar diàleg, consens i sobretot informació per part d’un govern municipal en minoria. Les decisions arriben a l’oposició quan ja estan preses, com amb el Mercat de Campoamor i el Gimnàs Municipal. Veiem que hi ha dinàmiques peperes en el Govern: molta imatge, molt globus sonda, que juguen amb l’opinió pública. Fan presentacions buides que són tot fum.

I com valora la gestió de l’epidèmia? ERC, Cs i vostès van votar en contra del Pla Covid. S’havia de fer una taula amb tots els agents implicats i no posar un comitè exclusiu que ha girat l’esquena a la ciutadania. No s’ha escoltat la gent, el pla és poc social.

A què es refereix quan diu que és poc social? Què hauria fet la Crida si estigués al Govern? Tenim un 30% de persones aturades que no tenen cap prestació i això era previsible. No valen excuses. Per exemple, el pla d’ocupació no s’ajusta a la realitat que tenim. Creiem que s’hauria d’haver creat un espai per atendre les persones vulnerables. Per exemple, per què no es fan espais per acompanyar i escoltar la ciutadania als centres cívics?

El Govern ha decidit reobrir el Gimnàs Municipal a través d’una entitat de Sabadell. S’adapta al seu model de gestió? Per què no ho van abordar el mandat passat? Pensem que el Gimnàs, un servei públic, ha de tenir una gestió pública. Quan ho porten els privats, ja sabem què passa: hi ha un marge de benefici que es paga amb diners públics i uns treballadors en situació més precària. Quan nosaltres vam tenir l’oportunitat de municipalitzar –com la gestió de la grua i la zona blava– ho vam fer. I pel que fa al Gimnàs, vam deixar una proposta d’espai compartit amb el Taulí per fer-hi rehabilitacions. La proposta hi era… què ha fet el govern municipal en aquest any i mig?

L’incendi en una nau ocupada a Badalona ha reobert el debat sobre l’accés a l’habitatge. A Sabadell hi ha desenes d’espais així, alguns d’ells conflictius. No parlem d’ocupacions conflictives. Hi ha gent conflictiva i alguns ocupen i d’altres, no. I la majoria dels que ocupen no volen fer-ho i preferirien pagar un lloguer social. La màxima responsabilitat en tot això la té l’Ajuntament i també s’ha de requerir als propietaris de les naus perquè ho tinguin tot en bon estat.

Els propietaris en tenen la responsabilitat? En part, sí. Als grans tenidors no els importa qui està ocupant els immobles i permeten màfies i gent que hi planta marihuana.

Encara pel que fa a la convivència, el Govern prepara una ordenança de civisme, que preveu augmentar les sancions per beure alcohol, per exemple. No és el nostre model. S’aposta per augmentar l’import de les multes i no per la pedagogia i l’empatia necessàries per funcionar en comunitat. Esperem poder debatre i que no passi com amb les taxes i els impostos del 2021, que s’han congelat sense cap debat amb l’oposició.

Han presentat un recurs per la renovació del contracte de l’enllumenat amb Aluvisa. Quins fonaments tenen per invalidar-lo? No és una renovació, és una modificació del contracte a dit. Si volien fer això, haurien d’haver tret un nou concurs. El mateix Govern ha dit que el canvi l’ha motivat Aluvisa. On s’és vist això? S’ha de tenir en compte l’interès general i no l’empresa concessionària.

És un nou capítol després d’Smatsa? És el mateix problema. Fan favors a grans empreses en comptes de controlar els contractes públics. En el cas d’Smatsa, el Govern i Junts estan fent una dilació intencionada per evitar declarar nul el contracte de residus.

Ara que parla del Govern i Junts, els seus acords afecten la unitat local de l’independentisme? No m’importa la unitat de l’independentisme perquè la ciutadania té clar el que vol i ho va demostrar l’1 d’octubre. El que ens alarma és que després de 40 anys de municipalisme i de democràcia, qui estigui manant a Sabadell sigui la dreta catalana. No és públic, però és notori que qui marca l’agenda del Govern és Junts i Lourdes Ciuró, per molt que la senyora Morell (Podem) no ho assumeixi.

Fotografies: Victòria Rovira

Comentaris
To Top