JOSEP MERCADÉ

Rectificar és de…?

[Per Josep Mercadé, periodista]

Prendre decisions està demostrat que no és gens fàcil. Qui les pren ha de tenir presents molts aspectes. Valorar el que pot ser més convenient en aquell moment. Intentar veure amb una certa perspectiva el que pot representar. Saber les conseqüències que pot tenir i, el més important, no deixar-se emportar pel primer impuls, ja que probablement podrà ser una decisió precipitada. Aleshores, arriba el moment de rectificar, una cosa que no sempre resulta fàcil. Sobretot si els que ho han de fer són responsables polítics.

La marxa enrere del govern municipal pel que fa al tancament del Gimnàs Municipal pot tenir a veure amb decisions adoptades sense cercar un consens ni avaluant prou bé els pros i els contres. En aquest cas, el canvi de criteri posa de manifest que, o bé es va dir de tancar l’equipament amb el convenciment que més tard ja rectificarien, segons quina fos la resposta dels afectats, o es van valorar més els aspectes d’estalvi que els de mantenir un servei públic. En un cas o en l’altre, benvinguda sigui aquesta rectificació de darrera hora i a veure si crea tendència.

El fet de rectificar s’ha convertit darrerament en una cosa molt habitual entre els governants. Ho veiem molt sovint en les decisions relacionades amb la pandèmia. N’hi ha moltes que són criticades per diferents sectors afectats per les mesures adoptades. Això provoca reaccions adverses que en molts casos acaben sent rectificades.

Cal atribuir-ho, doncs, a una manca de criteri? Probablement és el que dèiem abans, manca de consens entre les diverses parts implicades. Posem-hi un exemple, algú del govern de Catalunya va decidir que els ajuts als autònoms afectats per la pandèmia s’atorgarien per ordre d’arribada de les peticions, la qual cosa va provocar un col·lapse del sistema informàtic. Això va obligar a una ràpida rectificació per tal d’aplicar uns criteris més igualitaris en comptes de convertir aquests ajuts en una mena de competició a contrarellotge.

Cada mesura o decisió vinculada amb la pandèmia acaba generant polèmica i rebuig entre algun sector o altre. És d’agrair que es rectifiquin algunes d’aquestes decisions i que des d’aquest dilluns hagin pogut obrir els centres comercials i s’hagin ampliat els aforaments dels teatres. D’aquí a pocs dies arriben les festes de Nadal i caldrà prendre noves mesures que de ben segur no agradaran a tothom. El més probable és que les rectificacions comportin decisions molt més estrictes. Més endavant seran modificades novament i cal que així sigui. Perquè rectificar és… d’humans.

Comentaris
To Top