Ciutat

El Sorteig de Nadal resisteix a la Covid a última hora

Les administracions de loteria de Sabadell esperen un auge de les vendes en les pròximes setmanes

Les xifres de vendes constaten un descens del 20% respecte a l’any passat / LL. Franco

Les vendes del Sorteig Extraordinari de Nadal encara no han acabat, però a hores d’ara ja hi ha les primeres valoracions. Les previsions de l’Agrupación Nacional de Asociaciones Provinciales de Administradores de Lotería (ANAPAL) no eren positives a l’octubre. De fet, les xifres de vendes aportades pels loters constataven un descens del 30% respecte a l’any passat. Així i tot, les administracions de loteria de Sabadell coincideixen que durant el mes de novembre i els primers dies de desembre han millorat les expectatives i esperen un auge de les compres de loteria en les últimes setmanes. El percentatge de la caiguda aproximada de les vendes es xifra ara en prop d’un 20% respecte a l’edició passada. Una baixada significativa, però no tan greu com en les previsions inicials.

Durant el mes de novembre i els primers dies de desembre han millorat les expectatives de venda de loteria / LL. FRANCO

Dit això, segons l’ANAPAL, s’ha produït un descens de fins al 50% de les comandes efectuades per clubs esportius, entitats culturals, empreses, comerços i altres associacions. Aquest fet és el motiu principal de la baixada en les compres. De fet, Ramona Rubio, responsable de l’Administració de Loteria núm. 10 de Sabadell, situada al barri de Can Rull, explica que han repartit menys participacions a les diverses entitats que el 2019, i que, per tant, han tingut menys clients. “A l’Administració cada dia tenim més gent que ens compra, però hem trobat a faltar l’ajuda externa que sempre teníem. Per exemple, els bars, els restaurants i els clubs esportius van estar tancats un mes i no podien repartir números. Serà molt difícil recuperar el temps perdut i creiem que el descens de vendes rondarà el 20%”, afirma Rubio.

Tanmateix, ella té l’esperança que hi hagi sort en algun dels números repartits. De fet, el primer premi d’1,3 milions d’euros del sorteig extraordinari de Nadal del gener passat, de després de Reis, va ser repartit per l’Administració número 10. Aquest va ser l’únic guardó que es va emportar Sabadell, ja que ni les rifes de Nadal i Reis en van deixar cap. L’únic que es va poder celebrar va ser un cinquè premi de la Grossa de Cap d’Any (65.000 euros) repartit a la Llibreria Rutés, de la Creu de Barberà.

La població s’està animant a comprar butlletes / LL. FRANCO

D’altra banda, a l’Administració número 5, a Ca n’Oriac, Joan Fernández es mostra optimista i exposa que la població s’està animant a comprar butlletes. “Sabem que no arribarem a l’objectiu, però ho salvarem segur. Quan s’apropa el sorteig és quan més gent compra loteria”, considera. A més, Fernández prefereix esperar fins al dia 21 de desembre, l’últim dia per vendre dècims abans del sorteig del dia 22, per fer valoracions. “Fins que no tanquem no en sabrem el percentatge. Aquí a l’Administració hem venut molt, però les participacions de les entitats s’han vist reduïdes”, finalitza.

I pel que fa a l’Administració de Loteria núm. 1, Julià Larqué també es mostra prudent, però avança que hi haurà una disminució de vendes del 20%, tot i que fa dos mesos el percentatge superava el 30%. Larqué explica que el públic “està responent” i que es forma “una cua llarga de persones cada dia” al local situat al passeig de la Plaça Major. El número més venut a l’Administració núm. 1 ha estat el 15820 i els dècims més demanats han estat els acabats en 13 i en 20.

Els bars han perdut un mes

Un dels sectors més afectats ha estat el de l’hostaleria, que va estar tancat més de trenta dies, i que, per tant, no ha pogut vendre números de loteria de Nadal durant aquest període de temps. A Cafès Pont fins i tot han decidit no oferir participacions enguany, per culpa d’aquest tancament. Segons Eulàlia Barat, la cafeteria cada any venia tots els talonaris, però aquest any ha preferit no fer-ho “per les circumstàncies”. Així i tot, la cafeteria encara té el seu número propi, però el ven directament l’Administració núm. 1.

Per la seva banda, al Bar Can Varis sí que s’estan venent talonaris i, a més, s’estan repartint més que mai, tot i haver començat tard a vendre’ls. Fina Pareja, propietària de l’establiment, explica que des que han obert han tingut una allau de demandes. “La gent, a vegades, només ve a comprar loteria. Creiem que arribarem a les vendes de l’any passat”, finalitza.

Al Bar Kennedy, en aquests moments de desembre pràcticament no s’han venut participacions. La filla del propietari, Laura Noguera, espera que aquest desembre “la cosa s’animi” i que la població compri loteria per “oblidar tot el que ha passat aquest any”.

/ LL. FRANCO

Clubs esportius i entitats, a remolc

Les entitats esportives tampoc es van poder escapar de les restriccions i igual que els bars, no van poder vendre loteria un mes sencer. Tot i això, Xavi Cubino, del Club Esportiu Mercantil, afirma que n’estan venent molta, tot i que admet que serà molt difícil repartir tots els talonaris com l’any passat. “Ens hem d’esperar que molts jugadors i jugadores ens els portin abans del dia 18 de desembre. Som optimistes, però preferim ser prudents”, exposa Cubino.

A l’OAR Gràcia la situació és diferent, ja que el club no ha repartit talonaris als jugadors i jugadores, a excepció dels que formen part del primer equip. “Hem preferit no atabalar-los, ja que tindrien molt poc temps per vendre’ls, i només ens hem fet càrrec de la loteria la junta directiva”, explica Salvador Gomis, president del club. Ell admet que repartiran menys que l’any passat, però considera que podria haver sigut pitjor.

D’altra banda, Eva Colomer, de l’entitat cultural Coral Ressò Sabadell, indica que fins ara han venut “contra totes les expectatives” el 80% de les participacions. Això sí, admet que han ajustat la quantitat de talonaris al nombre de cantaires de la coral per evitar que en quedessin sense vendre.

Pel que fa a la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS), aquest any ha decidit no vendre loteria, encara que des de fa molts anys en venien sempre. El president, Manuel Navas, justifica la decisió pel fet que han preferit involucrar-se en altres aspectes de la pandèmia. Així i tot, diverses associacions de veïns de la ciutat sí que reparteixen loteria. L’Associació de Veïns de l’Eixample n’és una.

La Llibreria Costa espera repetir

Finalment, la Llibreria Costa (Can Rull) ha rebut, de moment, menys visitants que l’any passat, però José Ramos, copropietari de l’establiment, espera que els dies abans del sorteig siguin molt intensos. La Llibreria Costa va repartir una part del premi de la Grossa de Nadal l’any 2018. Van vendre quatre dècims, que, a 400.000 euros per bitllet, eren un total d’1,6 milions d’euros. En el sorteig d’aquest any esperen que els torni a somriure la sort.

Comentaris
To Top