Ciutat

La Covid creix al carrer, però es manté al Taulí

Els contagis de Covid-19 tornen a augmentar l’última setmana (248 casos). Així i tot, la tendència encara no és preocupant, segons els experts

/ Victòria Rovira

Canvi de tendència en l’epidèmia. Una setmana abans de les festes nadalenques, s’ha revertit la dinàmica a la baixa de principis de desembre: a Sabadell, el risc de rebrot escala un 61,7%, fins als 309 punts. La setmana anterior, aquesta taxa –que mesura el ritme de creixement potencial de la malaltia– es mantenia als 191 punts –per sobre de 100 es considera alt–. També s’han detectat més contagis a la ciutat després d’un mes i mig de caiguda sostinguda. Durant la setmana del 6 al 12 de desembre s’han detectat 248 casos de Covid-19 i s’ha trencat així amb la dinàmica a la baixa.

La setmana anterior, els nous contagis eren lleugerament inferiors, 224 casos. Tanmateix, el cap de Malalties Infeccioses del Parc Taulí, Manel Cervantes, sosté que no és un creixement preocupant, ara per ara: “Els contagis han deixat de baixar. Han pujat lleugerament en les darreres 48 hores, però no estem parlant de xifres alarmants”. El doctor considera que caldrà esperar per determinar si efectivament la situació s’ha revertit. “És possible que les xifres s’estabilitzin”, explica.

El Taulí manté les xifres

Les dades contrasten amb la realitat al Parc Taulí. Segons les últimes dades, en 24 hores s’han produït 15 nous ingressos i cap defunció. De fet, les hospitalitzacions per coronavirus continuen sota el llindar dels 100 pacients: hi ha 98 persones ingressades, 83 a hospitalització i 15 a la unitat de cures intensives (UCI), una tendència similar a la dels últims dies. “Hi ha hagut un descens de casos –lleus i greus –en les últimes tres setmanes”, exposa Cervantes. De fet, la pressió hospitalària s’evidencia entre vuit i dotze dies després de nous rebrots. 

No estem davant de la xifra de contagis més alta d’aquesta segona onada. El 26 d’octubre va ser el pic de contagis més alt, quan es van arribar a comptabilitzar 947 casos en només una setmana, davant dels 248 casos actuals. Fins ara, han estat 10.195 els casos positius de Covid-19 a Sabadell confirmats per proves PCR, tests d’antígens (TA) i serològics i 448 les defuncions totals, 92 d’elles a centres residencials. Per zones, el districte 1 –Centre, Hostafrancs, Covadonga, Sol i Padrís, Nostra Llar i l’Eixample– ha estat el més afectat, amb 2.265 casos acumulats, seguit del districte 5 –la zona nord–, amb 1.954 casos, i el districte 6 –els barris del sud–, amb 1.668 afectats. 

En risc el pla de Nadal

La velocitat de reproducció de la malaltia continua a l’alça i fa trontollar el pla de Nadal. A Sabadell ja ha traspassat la frontera de l’1 –el límit de la Generalitat– i, la setmana del 6 al 12 de desembre, la ciutat ha registrat una Rt d’1,41: cada persona infectada pot contagiar 1,41 persones més, que significa que la malaltia torna a estar en expansió, després que es mantingués per sota del llindar de l’1 a principis de desembre (0,77). Un canvi de tendència que podria fer retrocedir el govern català en el seu pla de desescalada i en el pla de Nadal. El Procicat es manté a l’expectativa de l’evolució epidemiològica per prendre una decisió en ferm. Mentrestant, el Ministeri de Sanitat ja ha demanat a les comunitats autònomes que endureixin les restriccions per a aquestes dates.

Comentaris
To Top