Ciutat

Marta Morell (Podem Sabadell): “ERC ha de seure a parlar amb el govern municipal”

Podem vol ampliar les aliances d’esquerra a Sabadell i fer acords amb ERC i la Crida, en detriment de Junts. La seva portaveu, Marta Morell (1978), així ho explica en una conversa amb el D.S.

Ja fa un any i mig del pacte de la Concòrdia i de l’arribada de Podem al govern municipal. Quin balanç en fa? Com són les relacions dins del Govern amb el PSC?

Dins del Govern, hi ha dos partits diferents però estem d’acord a seguir les mateixes línies programàtiques. En aquest any i mig, molt marcat per la Covid, hem posat les persones al centre.

Pel que fa a la seva tinença d’alcaldia de Feminisme i Benestar Animal, ha hagut de canviar els plans per la Covid?

Als pressupostos del 2021 hem hagut d’augmentar la despesa en acció social i educació. Així i tot, hem augmentat els recursos per al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i al Servei d’Atenció Integral LGTBI (SAI).

Estem pràcticament a l’equador del mandat. Què es compromet a fer abans del 2023?

Hi haurà més sensibilització contra les violències masclistes i contra els col·lectius LGTBI. Hi haurà dues àrees d’esbarjo per a gossos a cada barri, un refugi municipal d’animals, i un nou Pla de Memòria Històrica, entre altres.

Als pressupostos del 2021, la seva àrea compta amb 15.000 euros d’inversió d’un total de 19,6 milions. Són també els pressupostos de Podem amb un 0,1% de la despesa en nous projectes?

No s’ha de mirar si els nostres diners estan al capítol 2, al 4 o al 6. En termes d’inversions, hem previst allò que es podrà realitzar el 2021: tenim 15.000 euros per al projecte de refugi municipal però també diners per poder fer més àrees per a gossos, la descentralització dels punts liles itinerants per tota la ciutat… No són els pressupostos de Podem o del PSC, són els de tot el Govern.

No són de ningú, però Junts per Sabadell reivindica haver incorporat 3,6 milions d’euros als comptes.

Junts forma part de l’oposició i ha arribat a un acord amb el Govern per als pressupostos. Estem en un any marcat per les conseqüències de la Covid i era necessari tirar-los endavant.

Sabadell està en mans de la dreta catalana, com sosté la Crida?

L’opinió de Podem s’escolta dins del Govern. Si mai veiem que no és així o que el Govern fa un gir cap a la dreta, marxarem. En la campanya electoral del 2019 ja ho vaig dir: mai governaré amb la dreta catalana.

El Govern s’hauria d’obrir a la resta de formacions d’esquerra?

L’esquerra representa 21 dels 27 regidors del ple municipal. Ens agradaria que els pressupostos del 2022 s’aprovessin amb el suport de les formacions d’esquerra, però això no depèn només de Podem. Espero que ERC faci el favor de seure amb el Govern i arribi a acords com a primera força de l’oposició que és.

Es plantegen recuperar la unitat de l’espai dels Comuns i Podem a Sabadell, com a Catalunya que es presenten conjuntament?

El més immediat són les eleccions catalanes. He de sortir a fer màxims i el que defensarà Podem serà un Govern d’esquerres a la Generalitat.

El SIAD ha detectat 224 casos de violència masclista des de l’inici de l’any. Són menys que el 2019 o no es denuncien tant?

S’han fet més atencions, per tant, és una evidència que els casos de violència masclista augmenten. Moltes vegades no hi ha correlació entre els casos de violència i les denúncies davant la policia i després del confinament això s’ha visibilitzat encara més.

D’aquí poc farà dos anys de la violació múltiple de Can Feu. L’Ajuntament no es va poder personar com a acusació popular a la causa, tal com pretenia.

Si jo hagués estat regidora en aquell moment, hauria activat els mecanismes per fer un reglament d’Igualtat, com estem fent ara. El reglament servirà perquè l’Ajuntament tingui una base jurídica per personar-se com a acusació popular en els casos que faci falta, siguin assetjaments a les escoles com feminicidis, entre altres.

En matèria de participació, què farà amb el Construïm Ciutat, la fórmula del govern anterior?

El Construïm Ciutat era un model molt desigual entre els barris i així no s’aconsegueix una participació real. Acabarem el mandat amb el nou reglament de Participació, en què la societat civil tindrà un paper molt més actiu i els ciutadans a títol individual també hi podran participar.

Una qüestió d’actualitat: està molesta amb la gestió de la candidatura per ser Capital de la Cultura Catalana 2024? No va anar a l’acte de presentació, com ERC, Crida i Cs.

Tenia una assemblea del meu partit. Si per qualsevol motiu la unanimitat està trencada, s’ha de tornar a passar pel ple i votar-ho. Des del Govern, i Podem, serem conseqüents amb el que vam votar.

Per què el govern municipal no posa en marxa el Pla Local d’Habitatge?
El nostre compromís amb l’habitatge és clar i és el que és. El regidor d’Acció Social, Eloi Cortés (PSC), és a qui li correspon respondre sobre això.

Però no són tots el mateix Govern?
És de tots. Però de la mateixa manera que per parlar de feminisme s’hauria de parlar amb mi, hauria de ser ell qui ha de respondre sobre les qüestions d’habitatge.

Una pregunta més personal: és monàrquica o republicana?
Republicana i no me n’amago. Ho tinc claríssim.

I com veu el paper de Podem des del govern d’Espanya davant la crisi de la monarquia? No s’ha fet cap pas respecte al republicanisme que tant propugnen.
(Llarg silenci) Nosaltres tenim 35 diputats. Podem sempre ha dit que s’ha de preguntar a la ciutadania i que és partidària de fer un referèndum, però les coses no són tan fàcils. Ens queda molt per recórrer.

Fotografies: Lluís Franco

Comentaris
To Top