Oci i cultura

Sabadell també té ‘souvenirs’

Necesser i bossa de mà dissenyade per Bertu / VICTÒRIA ROVIRA

Sabadell no només compta amb regals inspirats en la ciutat. A més a més, són ‘souvenirs’ artístics i no pas el marxandatge carrincló que es pot trobar a la turística Barcelona. Diferents artistes de la ciutat els confeccionen per la botiga Estripa’m (la Rambla), com ara Josep Massagué, Kéramo, PepoAliàga, Eduardo Arbide, Carme Nieto, etc. A més a més, el tradicional Mercat d’Art posa a la venda làmines de Werens, Fullet, Olga Molina, Joan Coch i Anna Vilarrúbias…

Samarreta ‘skyline’ dissenyada per Carme Nieto / VICTÒRIA ROVIRA

Un altre tipus de souvenir és possible. Aquest sembla ser el crit de guerra d’Estripa’m, la botiga ubicada a la Rambla i especialitzada en el regal original i artístic. Fruit d’aquest lema, les sòcies d’Estripa’m han anat diversificant línies de souvenirs de Sabadell amb un caire artístic: Làmines, tasses, davantals, postals, clauers… No us semblarà, però, similar al marxandatge que podeu aconseguir en una altra Rambla (la de Barcelona). “Són peces d’art, fetes a mà i no pas a escala industrial”, explica Carme Nieto. 

Com arriben, però, a desenvolupar una línia així? “Com que Sabadell no és una ciutat turística, mai ha tingut material que faci referència a la pròpia ciutat”, explica Nieto, “de forma que amb els anys hem anat demanant a diferents artistes que ens fessin tot tipus d’estris, peces, làmines..”.

L’objectiu, per tant, és clar: reinventar el souvenir i fer el buit a l’oferta els productes carrinclons. Així trobem, per exemple, les maquetes de la Torre de l’Aigua. N’hi ha de 3 tipus, obra de sengles autors: Una torre de cartró pedra i pintada a mà, obra de Kéramos (creador de Ciutat Badia), una segona torre que es munta com un puzzle de peces de fusta (de PepoAliàga); i en tercer lloc unes figuretes més petites de la torre de l’aigua, creades amb impressora 3D en base als plànols extrets de l’Arxiu Històric de Sabadell. També podeu trobar figures del Mercat Central, del desaparegut Quiosc Modernista davant l’Ajuntament i de l’edifici que acull el cinema del Saló Imperial. Amb la compra d’aquestes figuretes, s’adjunta una postal amb l’explicació tècnica de l’edifici.   

Imans dissenyats per Bertu / VICTÒRIA ROVIRA

Tampoc falten les samarretes. En tenen dues: Una decorada amb sabadellenquismes com estrep i petador (que dissenya la marca 100%) i d’altre amb un minimalista skyline de la ciutat (que dissenya la pròpia Nieto).  

Ceràmiques i aquarel·les

Igualment, la ceramista Carme Vicens dissenya unes tasses de cafè (i els seus platets), a banda de rajoles decoratives, que segons Carme Nieto tenen molta sortida. Així mateix, l’artista Bertu els ha dissenyat una línia pròpia de regals amb la seva reconeguda i acolorida estètica. No només les conegudes postals i capsetes, sinó que enguany també compten amb una línia tèxtil: necessers, gorrets i davantals (amb brodats i pinzellades de la pròpia Bertu). 

Tampoc no hi falta la part pictòrica. Josep Massagué ofereix unes aquarel·les amb motius campestres i tradicionals del Rodal, així com de la Torre de l’Aigua. A més a més, Eduardo Arbide, artista basc i parella de Nieto, proposa unes fotografies d’estampes sabadellencs amb retocs a mà (hi trobareu des de l’Artèxtil al Mercat)

Làmina d’Olga Molina / VICTÒRIA ROVIRA

Igualment, Estripa’m ha estrenat la 23a edició del Mercat d’Art amb 400 obres artístiques de 18 autors i autores, la majoria de Sabadell. Hi trobem obres d’artistes urbans reconeguts com Werens, que fa doblet nadalenc ja que també ofereix les seves làmines a la botiga i galeria d’Art Impaktes Visuals. A les tradicionals flors grogues (símbol de llibertat) hi afegeix la reivindicació de les bicicletes i altres motius. 

Fullet, Olga Molina…

També trobareu Fullet, qui ofereix làmines de les seves tendres i cèlebres tendals de roba, com ara una rèplica del mural davant la llibreria Sabadell Còmics, al carrer Sant Antoni. Igualment, l’Olga Molina també ofereix les seves làmines amb motius igualment propis de la quotidianitat de les cases mediterrànies, tant als pobles com a les urbs post-industrials com Sabadell. Així, trobareu els seus famosos patis interiors i balcons en el que l’escalfador de l’aigua hi conviu en harmonia amb uns cactus, aquella tira de banderetes del Nepal que et  van portar fa uns anys i que ja estan esfilagarsades, així com la taula on fer el cafè els matins d’estiu. 

Ceràmiques de Jesús Raya / VICTÒRIA ROVIRA

També hi ha làmines de Joan Coch, qui precisament aquestes setmanes oferirà un taller de pintura a l’Acadèmia de Belles Arts. Concretament, de la tècnica en la que està especialitzat: L’aquarel·la. Elena Musa i Anna Vilarrúbias són dos artistes més del gran elenc que exposa a Estripa’m, de les quals se’n poden adquirir làmines originals a preus que oscil·len d’entre els 30 als 90 euros, depenent de la mida. 

El Mercat d’Art està complementat per dues disciplines més. Per una banda, la ceràmica de l’artista Jesús Raya; per l’altre, la fusta treballada de Max Martín. 

Comentaris
To Top