JOSEP MERCADÉ

Escudella amb bombolles

[Per Josep Mercadé, periodista]

Doncs sí, tant temps parlant-ne i ja arriba el Nadal. No sé si estareu d’acord que aquest any és una de les dates més esperades. La que ha aixecat més expectatives. La que també està sent més criminalitzada pels efectes que les trobades festives puguin provocar en la pandèmia. La unanimitat a criticar les mesures adoptades pel govern posa de manifest que es deixa en mans de la ciutadania com actuar aquestes festes.

Des de fa uns dies assistim a una mena de cursa emocional en què, per una banda, se’ns convida a gaudir al màxim del cicle nadalenc que bàsicament vol dir consumir i ajudar a fer córrer l’economia. Per l’altra, ens avisen que podem arribar a una situació insostenible pel que fa als serveis hospitalaris. I enmig de tot plegat tenim l’inici del procés de vacunació que està contribuint de forma decisiva a una cursa emocional. La llàstima de tot plegat és que anem més desorientats que mai.

Més enllà de les nostres fronteres ho tenen clar. Tanquem-ho tot i frenem els contagis! Aquí s’ha optat per una fórmula diferent, però que haurà d’acabar seguint les mateixes passes que els nostres veïns europeus. Serà inevitable encara que arribi una mica més tard.

Certament, les mesures que van entrar en vigor aquest dilluns, tot i ser molt limitatives per a bars i restaurants, donen un marge prou ampli a la població. A hores d’ara ja circulen, a tot drap, els nous certificats de declaració responsable.

Les darreres mesures del govern reben dures crítiques no solament del sector sanitari sinó també de molts mitjans de comunicació que fan d’altaveu. La Marató de TV3 de diumenge també s’hi va sumar en molts moments. Però el rerefons és aquesta apel·lació al sentit de la responsabilitat de les persones. Malgrat l’augment de contagis, les recomanacions estan donant els seus fruits. Del desconcert inicial a l’hora de comptar bombolles es passa ràpidament al convenciment que aquest any toca un Nadal diferent com ja ha passat en moltes celebracions del 2020.

No sé si, amb les hores que falten per al Nadal, aquest sentiment es farà més general i es reduiran els àpats amb molts comensals. Però el que sí que és segur és que el nivell de consciència va en augment. Els mesos passats convivint amb la pandèmia ens han fet créixer com a persones. Segur que d’aquí a dos dies les cuines fumejaran i a l’escudella de Nadal només li sortiran les bombolles de dues unitats familiars. Que tingueu un Bon Nadal!

Comentaris
To Top