Ciutat

Les restriccions empitjoren les previsions: 4 de cada 10 bars hauran de tancar

Bars i restaurants, damnificats per la Covid-19 / LL. FRANCO

“No sabia si obrir o no. Potser tanco fins a nova ordre…”, explica en Manolo Muñoz, propietari del Nou Escorial. Les coses no van bé, ara només està facturant el 30% de la setmana passada. I aleshores “ja estàvem ferits de mort”. Ahir obria el seu local dels Merinals a l’expectativa de la reacció de la clientela davant les noves, però ni ell ni la resta d’hostalers no tenen cap dubte: “No surt a compte obrir”.

Les noves restriccions decretades per la Generalitat de Catalunya tornen a posar en una situació difícil bars i restaurants, que només poden servir esmorzars i dinars en una franja horària molt reduïda. Unes limitacions que empitjoren les previsions de recuperació que tenien els hostalers. Segons dades del Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de Sabadell un 40% dels locals hauran de tancar o traspassar el seu negoci. Una xifra que s’ha duplicat des de les primeres restriccions, on es calculava que només 2 de cada 10 hauria de tancar.

“Les previsions no són bones i el sector està tocat. Ho hem dit i ho repetirem, calen ajudes directes”, demana Jordi Roca, president del Gremi d’Hostaleria de Sabadell. Roca lamenta que les empreses no només han perdut els grans dinars de Nadal, sinó també les reunions reduïdes que permetien als bars poder subsistir a la davallada d’ingressos del 2020. L’executiu català ha limitat l’activitat de bars i restaurants i podran servir esmorzars de 7.30h a 9.30h i dinars de 13.30h a 15.30h. La resta d’hores es pot servir només per emportar.

Les franges horàries no convèncen

De fet, des del Gremi insisteixen que els menús no representen el gruix d’ingressos dels bars i restaurants. “És només un complement més”, afirma Roca. Pitjor ho tenen els establiments que no ofereixen menú diari. Capriccio és una cafeteria que rep el gruix de clientela de 9.30h a 13.30h. Precisament les hores que no pot oferir el seu servei. “De 7h a 9h potser em demanen 20 cafès”, explica la seva propietària, la Jenny Carvallos. És per això que ni tan sols ha intentat obrir: “Obrim setze hores al dia, amb la reducció a quatre hores no podem mantenir l’activitat”, sosté l’autònoma, que no té previsió d’obrir fins el proper 11 de gener, quan s’espera que finalitzin les mesures restrictives.

De fet, les franges horàries no convèncen tampoc la resta d’hostalers. “El gruix de la facturació es troba fora de les hores estipulades”, assegura Roca. Manolo Muñoz creu que hi ha gent que ja no va al bar perquè “no dona temps” i explica que el seu bar s’anima a partir de les 9.30h. També José Gómez, del restaurant Alpujarra ha vist com han caigut els seus ingressos: “Si cada dilluns al matí venia tres caixes de cervesa, ara només en gasto una”. Mentrestant, hi ha qui encara paga factures dels suministraments del primer confinament. Qui pot sobreviure gràcies als ERTOs. I d’altres que es tornen a plantejar abaixar la persinana.

Comentaris
To Top