Ciutat

El llarg procés per cedir durant 17 anys Cal Balsach al Tallaret arriba a la fi

Cal Balsach / D.S.

El Casal Popular de la Creu Alta El Tallaret podrà gestionar la part nord de l’antiga fàbrica de Cal Balsach durant els pròxims 17 anys. La concessió quedarà definitivament resolta al ple municipal d’aquest mes de gener. Després que l’Ajuntament hagi invertit 400.000 euros en obres de consolidació de la nau, l’entitat haurà d’assumir 225.000 euros per a l’adequació de l’espai. Es culminarà una etapa de negociació i disputes polítiques que fa sis anys que dura i que ha passat per tres mandats consecutius de la ciutat.

El Tallaret ha celebrat que, després de “negociacions, tràmits i anades i vingudes diverses”, es tanqui “una etapa per obrir-ne una altra molt més engrescadora”. L’entitat, però, presentarà una al·legació perquè l’inici del recompte d’anys de concessió arrenqui un any després que s’hagi firmat, i no al cap de 6 mesos. Consideren que ha de ser així, perquè les obres estructurals de l’Ajuntament encara no han acabat i la pandèmia pot endarrerir-les, a banda de “perjudicar l’agilitat en la formalització de tràmits i permisos”.

Per altra banda, el Tallaret haurà de presentar un aval de garantia del 3% del valor de Cal Balsach i de les obres que s’hi executaran. Són 13.500 euros, tenint en compte que el valor de l’edifici i de la inversió ascendeix als 450.000 euros.

L’entitat El Tallaret està formada per l’Associació de Veïns de La Creu AltaLlamps i Tronsl’Esplai la BrancaDiables i Banyetes de la Creu Alta i, també del barri, els Gegants i Grallers.

Un llarg procés

El compromís de cessió de Cal Balsach al Tallaret es remuntava al final de l’època socialista de l’alcalde Juan Carles Sánchez. Però en el següent mandat, amb el canvi de Govern el 2015, el procés es va enrocar. El portaveu del PSC, Josep Ayuso, i  una funcionària de l’Ajuntament, van denunciar l’any 2016 l’intent de concessió de  l’espai per part del Govern quadripartit, el que va comportar una causa contra l’aleshores tinent d’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, pels delictes de prevaricació, tràfic d’influències i ordenació del territori. Una causa que va qualificar de “trampa política” i que va quedar sobreseguda a principis de 2018.

Finalment, l’abril de 2019, el quadripartit va acabar aprovant la cessió de Cal Balsach al Tallaret, un procés que caldrà votar definitivament, amb les corresponents modificacions, en el ple municipal d’aquest gener. “Demà viurem la fi d’un tràmit que fa molt temps que dona voltes”, ha celebrat el pimer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert.

Comentaris
To Top