Oci i cultura

Restauració de l’absis de La Salut: 6 tècnics i 3 mesos per a 350 metres quadrats de pintures

Panoràmica de l'entorn natural de La Salut, amb Sabadell al fons / O. ESPINOSA

La restauració de les pintures de l’absis de La Salut estarà encapçalada per Aleix Barberà, tècnic del Centre de restauració de Béns Mobles de Catalunya. El conservador també ha estat responsable de fer el primer estudi de viabilitat de la restauració, que s’ha portat a terme al llarg del 2020, gràcies a una subvenció del mateix centre.

“Es tractava de fer un estudi analític per veure si les pintures estaven en condicions de ser rehabilitades”, explica Barberà. La qualitat dels pigments i dels morters són alguns dels elements estudiants, dels quals finalment es conclou que sí que podran ser recuperats.

A quiròfan les pintures de Vila Arrufat a La Salut

De fet, les pintures es troben ara mateix en un estat molt blanquinós. Hi acumulen capes de sal, fruit de la degradació. “Però, a priori, sembla que es podran restaurar”, confirma Barberà.

Es tracta de fins a 350 metres quadrats a restaurar. Una xifra elevada per a un procés d’aquestes característiques. Juntament amb Barberà hi treballaran tres tècnics més. A banda, comptaran amb suport de dos tècnics més per alguna fase concreta (i molt especialitzada) del procés.

Interior del temple / Ó. ESPINOSA

Es limitaran a restaurar l’absis, tot i que Vila Arrufat hi va treballar en diferents etapes entre 1940 i 1960, i va crear també els vitralls i els frescos dels murs laterals. En total, hi estan documentades més de 150 peces. Arrufat és fill del també pintor Joan Vila i Cinca (cofundador de l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell, l’any 1876). A la vegada, és pare de Joan Vila Grau. Tota una nissaga d’artistes sabadellencs. 

Comentaris
To Top