Ciutat

GRÀFICS | Sabadell, any 2020: menys excés de velocitat, més alcohol al volant

Si no pots agafar el cotxe, tampoc hi ha la possibilitat de córrer més del compte. El confinament i les restriccions van fer caure les denúncies per excés de velocitat a Sabadell. Les infraccions van disminuir un 45,4% en un any, el mínim històric, segons les dades de la Policia Municipal: es va passar de 25.069 denúncies (2019) a 13.689 (2020), conseqüència directa de la reducció de la mobilitat. Els radars de la capital vallesana van identificar 1.561 conductors, cinc vegades menys que un any enrere –en el 2019 en van ser 7.461–.

Un control d’alcoholèmia i drogues de la Policia Municipal / VICTÒRIA ROVIRA

La caiguda dels desplaçaments –de fins al 78% durant les setmanes de confinament domiciliari– va deixar una ciutat deserta. Ja amb una certa normalitat, després de tres mesos d’aïllament, els vehicles van tornar als carrers i avingudes de Sabadell. Al volant, més conductors amb ganes de festa i imprudents sota els efectes de l’alcohol i dels estupefaents. La Policia Municipal va enxampar 532 conductors beguts o drogats en un any, un 23% més que el 2019 i la xifra més alta dels últims cinc anys a Sabadell.

El confinament va fer estralls en els veïns de Sabadell i podria explicar l’augment del consum d’alcohol. Així ho sostenen diversos informes, del mateix Departament de Salut de la Generalitat, segons ha explicat l’intendent major de la Policia Municipal de Sabadell, Joan Antoni Quesada: “Hi ha estudis que apunten a un augment de persones amb depressió i ansietat i que això podria haver provocat més casos de consum d’alcohol de risc”, assegura. Un informe recent d’IRI Consultants ha detectat un augment de les begudes alcohòliques del 21% a Espanya des de l’esclat de la pandèmia.

El tinent d’alcaldessa de Seguretat, Jesús Rodríguez, apunta també a un altre factor. Exposa que en el 2020 la Policia Municipal va tenir més marge d’actuació sobre conductes imprudents pel reforç de la plantilla a partir de l’agost, quan es van incorporar 30 nous agents.

Els accidents de trànsit cauen un 29%

La reducció dels moviments, també dins de la ciutat, ha provocat una davallada considerable dels accidents de trànsit. Es van produir 981 xocs (-28,8%) l’any 2020, que van deixar 411 ferits, la xifra més baixa dels darrers anys. El balanç de l’any tanca amb dues persones que van perdre la vida en sinistres –en dos accidents de gravetat, un al carrer de Sant Ferran i un altre a la carretera de Prats de Lluçanès– i unes 22 més que van resultar ferides greument.

La forta caiguda dels accidents respon a una davallada considerable en la mobilitat, tal com es pot veure en el següent gràfic (base: setmana 2-8 març, l’última abans del primer de l’estat d’alarma).

Acord Ajuntament-Interior

Els Mossos tindran més capacitat de gestió dins de la ciutat. Així ho explica l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, que ha avançat que s’està elaborant un conveni amb la conselleria d’Interior perquè, a banda de la Policia Municipal de Sabadell, el cos dels Mossos d’Esquadra pugui fer gestions de trànsit dins del nucli urbà i aplicar l’ordenança de Civisme i Convivència de Sabadell, i aplicar sancions. Així mateix, l’alcaldessa assegura que ha traslladat al conseller d’Interior, Miquel Sàmper, la voluntat de Sabadell d’augmentar el nombre d’agents de la policia catalana. El tinent d’alcaldessa de Seguretat, Jesús Rodríguez, explica que la cooperació amb Mossos servirà per crear línies d’actuació comunes en qüestions estratègiques, com les ocupacions il·legals d’habitatges.

GRÀFICS: Més de 5.000 infraccions pel coronavirus a Sabadell el 2020

Comentaris
To Top