Oci i cultura

Spotify i artistes: una relació desigual

Les llistes a Spotify / DS

La música catalana es mou per fer-se un lloc a la galàxia Spotify. I és que l’ecosistema musical ha mutat profundament en els darrers anys. Abans, la música s’escoltava a les emissores de ràdio, les quals publicaven els seus rànquings (com Del 40 al uno, de Los 40 Principales). L’èxit musical, però, estava lligat al nombre de discos venuts. Bé, des dels vinils inicials, passant pels cassets, fins als compact disc. 

Tanmateix, la forma de consumir música ha canviat absolutament. En el món digital actual, la música passa per la pantalla i les grans plataformes com Spotify i –en menor mesura– Youtube. D’aquí que els grups de música ja no centrin els seus esforços en la venda de discos, que ha davallat a mínims. Una mostra gràfica és el tancament de botigues de CDs, tant a Sabadell com a qualsevol ciutat europea. 

Discos a la paradeta 

Però si els músics no venen (gaires) discos, de què viuen? D’una banda, dels concerts. “La música en català viu dels directes”, explica Nel·lo C, el jove raper sabadellenc. “Dels concerts i dels discos que vens a la paradeta de marxandatge durant el concert”, afegeix Pol Cruells. I per ser contractats (sigui per ajuntaments o per festivals privats), la seva música ha de ser coneguda. I això s’aconsegueix sent allà on s’escolta la música: les plataformes.

La pianista Lu Rois / DS

Tanmateix, el sistema genera una certa relació d’amor-odi. “El que rebem els músics són cèntims, després de descomptar el que es queda el distribuïdor digital i la mateixa discogràfica”, explica Cruells. La pianista i compositora Lu Rois també hi veu ombres: “El que ens arriba és una part superínfima de les reproduccions… i això és el que genera rebuig”, explica. “Quan es genera riquesa, el que és ideal és que es reparteixi d’una manera justa i equitativa, però la font original rep molt poc”. Nel·lo C també creu que Spotify s’aprofita d’alguna manera de la seva feina, però afegeix que també ho fan les discogràfiques. “Tot i això, Spotify paga millor que Youtube”, posa per contrast. 

“Regalem la nostra feina” 

Una veu que lidera els detractors és la de Joan Miquel Oliver, exguitarrista i compositor d’Antònia Font. En una recent entrevista a Catalunya Ràdio s’expressava així: “Com que els discos ja no es venen, posem tot el nostre contingut de forma gratuïta a internet. I així, regalam la nostra feina. I qui ven telèfons, ordinadors i cascos de 400 euros faci els seus diners”. 

Així mateix, el músic concloïa en aquesta entrevista: “Spotify ha estat una gran trampa per als músics. Tenim l’obligació de tenir els discos a Spotify. I si no, no existeixes”. Aquesta és una de les claus. Com que gran part del sector s’ha adaptat a aquestes condicions, ja no hi ha marxa enrere. A més, obliga tothom a fer-ho així. No hi pot haver resistència. Morirà ofegat, en el canvi de paradigma. 

El raper Nel·lo C / DS

De fet, molts grups estrenen els seus LPs penjant-los gratuïtament de forma multiplataforma: Spotify, Youtube, web corporativa, etc. En això, Spotify és realment bo. “És un bon aparador, i més que tenir el teu perfil, el millor és que incloguin les teves cançons a playlists”, exposa Pol Cruells. “Perquè és el que la gent consulta: vas navegant i així descobreixes música, com abans es feia amb la ràdio”, afegeix. Cruells destaca, per exemple, la llista Delicatessen, de l’emissora IcatFM. 

“Serveix per descobrir músics” 

Lu Rois també és usuària habitual de Spotify. “Serveix per descobrir molts músics”. Nel·lo també la consulta. “I a quantes més plataformes estiguis, millor. És una realitat: ara funciona així”. 

De totes maneres, Nel·lo C manté un discurs molt crític amb la precarització del seu sector. “Jo visc amb els tallers que imparteixo”, diu, “perquè aquí tothom necessita altres ingressos”. I cita els Stay Homas: “Són profes”. Pol Cruells combina la música amb la feina a una biblioteca pública i Lu Rois també té altres dedicacions a banda dels concerts. 

“Fent música en català, no aconseguiràs un Ferrari ni una casa a Castellarnau”, remata l’artista sabadellenca. 

El Llongue / DS

Sabadell es cola a la ‘playlist’

Spotify acull diferents llistes de música catalana, entre les quals destaquen els artistes sabadellencs. És el cas del canal MúsicaKm0.cat, creat a finals del 2020 amb la intenció de promoure la música de proximitat durant les festes de Nadal. El sector discogràfic s’ha unit amb una iniciativa que vol englobar compositors, artistes, tècnics de so, segells discogràfics, botigues de discos i consumidors en una mateixa comunitat per aconseguir fer créixer la música de casa nostra.

Està dividit en vuit estils musicals diferents, representats en sengles playlists musicals. “Una bona iniciativa, la de fer llistes a Spotify amb música Km0”, aplaudeix Josep Maria Llongueras, Llongue, qui ha estat un dels difusors de la seva existència mitjançant les xarxes socials. 

Ell mateix sona a una de les playlists (Pop-rock i Èxits de sempre), amb la cançó Fent caure fronteres. En aquesta llista musical també figuren Tancat per defunció, amb el tema Igual que tu. No falta Pol Cruells, amb Posidònia. Tanmateix, Cruells fa doblet i també es veu a la playlist Alternativa Catalana, amb Gust de Mar. 

Altres artistes presents són Nando Caballero i Joan Masdéu, aquest darrer, reusenc (membre dels Whiskyn’s), però relacionat amb Sabadell per mitjà del seu bon amic Llongue. També hi va actuar fa anys amb Whiskyn’s i més recentment va fer un concert a La Repu (avui dia tancada, enfonsant encara més l’escena musical en viu de Sabadell). “És una ciutat que dona molts bons elements!“, explica. 

Així mateix, a la playlist de Música urbana compareixen els 31FAM. I ho fan amb Des del dia 1, El nostre últim ball i amb Valentina. I Nel·lo C, el cantautor que rapeja, compareix a la llista amb Per dins (acompanyat de Can Canalla). 

A la playlist familiar trobem Rah Mon Roma, amb Rock poruc, així com la vallesana Dàmaris Gelabert (també habitual dels escenaris sabadellencs). O l’apartat dedicat a la música tradicional, on no podia faltar Corrandes són corrandes, que llueix el tema: Corrandes de Beget.

A la música de cantautor trobem Jaume Busoms, amb Aire Salat. Es tracta d’un tema en versió duet, de la mà de Gerard Aledo. També hi compareix Lu Rois, amb el seu senzill i tema estrella L’univers als teus ulls. 

Cal fer esment, també, dels músics que han actuat a Sabadell al llarg del complicadíssim any 2020. I que són noms d’èxit de l’escena catalana. Es tracta de Judit Neddermann, per exemple, una de les veus principals del cicle de concerts Hi Som! als jardinets de l’Espai Cultural. També destaquen noms del festival RES (Resposta Entròpica Sonora), que es va alçar com el germà petit d’un festival Embassa’t impossible de realitzar tal com l’equip encapçalat per Arnau Solsona tenia al cap. Es tracta de Ferran Palau, The Tyets, Pavvla…

Comentaris
To Top