Ciutat

S’evitarien quasi 100 morts prematures anuals si es complís el criteri recomanat per l’OMS

Estació a la Gran Via de Sabadell / ÓSCAR ROJAS

A Sabadell es podrien evitar 96 morts cada any causades per la contaminació si es complissin els nivells que marca l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Concretament, 4 pel que fa a diòxid de nitrogen (NO2) i fins a 92 per partícules fines (PM2,5).

En un escenari encara millor, si la ciutat mantingués els nivells de contaminació de la ciutat europea amb l’aire més net, s’haurien evitat les morts de 315 sabadellencs (140 i 175, respectivament). És el resultat l’estudi Premature mortality due to air pollution in European cities: a health impact assessment, de l’ISGlobal que ha mesurat la contaminació de més de 1.000 ciutats europees, que ha estat publicat a la revista científica The Lancet i es va donar conèixer en l’àmbit internacional la setmana passada.

Sabadell aguanta la respiració

L’estudi també ha fet un rànquing de les ciutats europees amb més defuncions atribuïbles a la contaminació. Barcelona i l’àrea metropolitana ocupen el sisè lloc en mortalitat per NO2 entre les més de 1.000 ciutats europees analitzades. Aquesta posició s’atribueix al trànsit de vehicles privats, però també a la situació geogràfica i a altres factors, com l’ús d’energies contaminants i d’infraestructures com ara el port.

Comentaris
To Top