Oci i cultura

Clara Peya, Elisabet Casanovas i La Calòrica, en el 2021 escènic

L'actriu sabadellenca Elisabet Casanovas / VICTÒRIA ROVIRA

La regidoria de Cultura presenta tota la temporada cultural fins a l’estiu. “Malgrat la pandèmia, Sabadell sincronitza tota la cultura per oferir a la ciutadania el màxim de propostes possibles, perquè insistim que la cultura és segura i la ciutat és molt rica en oferta cultural”, diu el regidor Carles de la Rosa. Destaquen els concerts de Clara Peya i Ferran Palau i El petit de Ca l’Eril; la vista de La Calòrica, la mítica obra ‘Kràmpack’  i el retorn de l’actriu sabadellenca Elisabet Casanovas; les òperes de Verdi i Puccini (que després voltaran per tota Catalunya); una exposició sobre Fidela Renom i l’impuls a la figura de Fina Miralles. 

Clara Peya i Ferran Palau en concert

La música moderna estarà representada enguany pel concert de Clara Peya, qui presentarà el seu darrer disc Perifèria. La pianista és bona coneguda de Sabadell, doncs ha actuat a la Cava Urpí en diverses ocasions. Serà el 26 de març. La gran cita musical serà el concert íntim que oferirà Ferran palau juntament amb la banda El Petit de Cal Eril, amb els que ja ha col·laborat en algunes cançons. A més a més, la companyia de dansa musical Brodas Bros faran el seu espectacle Around The World al Teatre la Faràndula. Brodas Bros és una formació sabadellenca que ha assolit èxit molt enfora de les nostres fronteres. 

Teatre amb La Calòrica i ‘Krampack’ 

El Teatre Principal acull l’obra de teatre Monroe-Lamarr (estrenada al TNC) amb l’actriu sabadellenca Elisabet Casanovas (21 de març). També arriba Brodway a capella, una fusió de música a capella i teatre musical (10 d’abril). La flamant companyia La Calòrica presentarà De què no parlem de tota aquesta merda, incorporant en l’actuació l’actor sabadellenc Marc Rius. També es veurà Estat d’Emergència, de Producció Nacional de Circ (21 de febrer). Finalment, també es podrà veure Kràmpack (5 de març), reedició de la cèlebre dramatúrgia en la que es va inspirar el cineasta Cesc Gay pel seu film homònim.

Cia La Calòrica / DS

L’Òpera torna amb un Verdi i un Puccini 

La temporada de música de cambra constarà de 6 concerts. Es tracta de Cosmos Quartett; la GIOrquestra; Rubén Fernàndez i Enric Martínez-Castignan; el trio de Bardolet, Codina i Marigó; i l’actuació de Lieder Càmera. El cicle de Concerts de l’Orquestra Simfònica del Vallès prepara Somni d’una nit d’estiu, de Mendelssohn (confirmat pel 5 de febrer), el Rèquiem de Mozart i la Novena de Beethoven. El cicle Òpera a Catalunya portarà Tosca, de Giacomo Puccini –dirigida pel jove sabadellenc Sergi Roca– i Aida, de Giuseppe Verdi. L’òpera tindrà lloc a La Faràndula. Finalment, hi actuarà la Cobla Sabadell.

El teatre infantil marxa de LaSala al Principal

La temporada de programació familiar de LaSala es trasllada al Teatre Principal per poder augmentar l’aforament dels espectacles (respectant el 50% d’aforament). 

Ja s’ha fet Andròmines (els tresors d’una nina de drap) i ara arriba Mozartland, de la mà de l’Efecte Mozart (31 de gener); Marúnica, de Roberto G. Alonso (27 de febrer), com també Adéu Peter Pan, de Festuc Teatre (14 de març), Terra, de les ballarines Georgina Avilés, Andrea Just, Blanca Tolsà i Aina Gargall (25 d’abril); La faula de l’esquirol, de La Baldufa (1 de maig), L’Aventura d’avorrir-se, de l’Estaquirot  (15 de maig) i Jojo, de Borja González (6 de juny). 

Circ i dansa fan el seu féu a Ca l’Estruch

La temporada inclourà 5 espectacles de circ a La Vela, algun dels quals amb accent feminista. Són La punta de mi nariz, del Kolectivo Kónica; INO, d’Ino Kolllective; BRIC A BRAC, de Locomotiva (26 de març); Oveja negra, del Duo Laos; i Experiments, de l’escola de circ Rogeio Rivel. I, per celebrar el Dia Internacional del Circ, la Rhum & Cia presentarà Gran reserva.

En la disciplina de dansa i es podrà veure les actuacions de Pablo Girolami, Chiriki’z; Teresa d’Andrés Corchero; Playing Dead & Doing Time, de Victoria Mconnel; el projecte Free Three Bodies i Transe, de la sabadellenca Meritxell Checa.

Dansa a l’Estruch / VICTÒRIA ROVIRA

Homenatge a Fidela Renom al  Museu d’Història

El Museu d’Història de Sabadell presentarà les exposicions Dolors Miralles i Pere Muixí, terrisser, sobre les restes i troballes al seu forn. La tercera exposició i més destacada serà 1934-1939. Pioneres del municipalisme feminista, una mostra cedida per la Fundació Josep Irla. Tindrà com a protagonista a la sabadellenca Fidela Renom, que l’any 1934 esdevenia la primera dona en ser triada regidora de l’Ajuntament de Sabadell. A més a més, presentarà un nou opuscle sobre la Torre de l’Aigua, un llibre sobre la relació d’Andalusia i Catalunya i un sobre la història del bibliobús que duia llibres al front durant la Guerra Civil.

El Museu d’Art cedirà obra de Fina Miralles

El Museu d’Art estrenarà el proper 10 de febrer l’exposició L’home nu. Tot despullant els arquetips de la masculinitat. L’objectiu és fer reflexionar sobre la cosificació de la dona (el 75% dels nuus a museus són de dones) i la masculinització de les autories (el 99% dels pintors són homes). També s’estrenarà la mostra Llorenç Ugas Dubreuil. Tot el que no mires desapareix. Art/Imatge Sabadell. A més a més, el Museu d’Art treballa per fer itinerant l’actual retrospectiva de Fina Miralles al Macba. També cedirà a la Casa Elizalde la mostra Paraules Fèrtils (sobre l’obra textual de Miralles), comissariada per Maia Creus. 

Carnestoltes no; Sant Jordi i Sant Joan potser sí

La dinamització del calendari de les festes tradicionals està en l’aire. Per ara, ja s’ha confirmat que la Rua de Carnestoltes ha quedat suspesa. La regidoria està en converses amb les entitats per estudiar com es pot portar a termes Sant Jordi, l’Aplec de la Salut i Sant Joan. Tota manera, la consellera de Cultura de la Genralitat, Àngels Ponsa, ha assegurat recentment que sí que es podrà realitzar Sant Jordi. Posteriorment quedarà la nova Festa Major, unes festes que se celebraran de la manera que la situació sanitària permeti. També s’ha creat la taules sectorials de Cultura Tradicional i la de Cultura Urbana per treballar colze a colze.

Estampa de la Rua de Carnestoltes de l’any passat / DS

30.000 pàgines del Diari de Sabadell a l’Arxiu

Una de les novetats de l’Arxiu Històric de Sabadell per a 2021 serà la posada a l’abast de la ciutadania de fins a 30.000 pàgines de Diari de Sabadell. Es tracta d’una magna tasca de digitalització, que ara permetrà a la ciutadania consultar una part de l’hemeroteca del diari de referència de la ciutat. 

A més a més, presentarà un nou opuscle sobre la Torre de l’Aigua i un llibre sobre la relació d’Andalusia i Catalunya, en base a les migracions del segle XX. Amb motiu dels 90 anys de la República, presentarà el llibre Les combatents, les milicianes oblidades; i un altre sobre la història del bibliobús que duia llibres al front.

A més, també presentarà un nou lliurament dels vidres artístics que restaura Joan Serra, el programa de recerca sobre la Impremta Sallent i la 15a Biennal d’Art Contemporani.

Biblioteques, encara en format virtual

Amb la pandèmia, les biblioteques municipals han vist com la seva capacitat d’organitzar activitats presencials s’esvaïa. I és que el 2020 ha estat “un any convuls”. Tot i així, són més optimistes de cara a 2021. Per això, preveuen una graella d’activitats mixta, on es combini el model virtual amb el presencial. En tot cas, els actes seran reversibles, de forma que si cal suspendre una activitat presencial es pogui realitzar en format virtual. Com ara la iniciativa L’hora del conte (amb 22 hores programades) i Petits, petits. També han organitzat fins a 24 propostes de clubs de lectura; i un curs d’escriptura creativa amb l’escriptora Montse Barderi.

Comentaris
To Top