DSTaula

“Cal cuidar el cafè com es fa amb els vins”

La barista Ana Medel, darrere de la barra de la cafeteria de degustació Cafès Pont al carrer Sant Antoni de Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

Sembla que en lloc de sang, per les venes de la sabadellenca Ana Medel (nascuda al barri de Campoamor el 1982) hi circula cafè. Tanta és la passió per aquesta beguda intensa i aromàtica, que després d’estudiar a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, treballar com a cap de sala i d’endinsar-se en els infinits atractius del món del   cafè, Medel va guanyar la XIII edició del Campionat Barista, celebrat a Fornells de la Selva (Girona) l’octubre passat. Ara és la millor barista de Catalunya. El desig per perfeccionar la tècnica d’elaborar i servir aquest beuratge fosc és tal que Medel s’acaba de traslladar a viure al municipi gironí, on hi ha la seu el seu patrocinador, Cafès Cornellà. Com una esportista d’elit, s’entrena, amb una coach i diferents experts, per la competició estatal que el proper maig se celebrarà a Madrid. Tot un repte personal.

Ja tenim incorporada la figura del sommelier, l’expert en vins, en un restaurant. Per què és important que hi hagi un barista?

Ara que hi ha tanta cultura gastronòmica, cal cuidar el cafè com es fa amb els vins. El barista és el professional que manté la màquina en perfecte estat de funcionament i el que la neteja perquè no hi hagi impureses. És qui controla que s’utilitzi aigua de qualitat amb poca calç i baixa en sodi. Qui es cuida que el cafè es mantingui fresc i no s’oxidi. També busca i investiga per oferir la millor carta de cafès i ha de saber escoltar la necessitat del client. Després d’un menú degustació ben maridat, tothom acaba amb un cafè, és l’últim record de l’àpat. Si el cafè no està cuidat, et pot espatllar l’àpat.

S’acaba de traslladar a viure a Fornells de la Selva i a l’hora de quedar per a aquesta entrevista a Sabadell, ha escollit el local de degustació de Cafès Pont del carrer Sant Antoni. Per què?

Perquè treballen bé el cafè. Tenen cafè d’origen i el tenen en gra, com millor es conserva. S’ha de moldre al moment, per preservar totes les qualitats organolèptiques. Es preocupen com el client vol la beguda i això és essencial.

Què va preparar per al campionat per conquerir el jurat?

Cada concursant teníem 16 minuts per elaborar 4 cafès espressos, 2 cappuccinos latte art i dues begudes de cafè. El jurat valora la tècnica, però també la creativitat. Per preparar-me, abans del campionat vaig investigar i treballar amb un cafè d’especialitat d’Etiòpia –mono origen, d’una única varietat– que tenia notes de gessamí, cirera i avellana, de Cafès Cornellà. El seu gust em va recordar al bombó Mon Cherry i em va inspirar a elaborar un combinat de cafè amb alcohol i titulat Cherry Coffee, Per preparar-lo vaig utilitzar cafè espresso, almívar de cirera, aigua de cirera, xocolata trufada i brandy macerat. El jurat ho va valorar molt bé.

El 16 i 17 de maig hi ha la XIII Final Nacional Barista Fòrum Cafè a Madrid. Té expectatives?

Hi ha molt de nivell, de tot arreu. Són dos dies i a mi em toca l’últim i soc la darrera participant. Per tant, hi ha pressió, però estic molt il·lusionada i ben assessorada.

Com recomana fer el cafè amb la clàssica cafetera italiana?

Primer s’ha de comprar cafè en gra, guardar-lo ben tancat a la nevera perquè no perdi propietats i moldre’l al moment de fer-lo. Tenir la cafetera ben neta, utilitzar aigua mineral. No cal estrènyer-lo gaire i quan surti de la cafetera, servir-lo, perquè no li doni temps a reescalfar-se. Hem de perseguir l’essència que surt quan parteixes un gra de cafè torrat.

Què és el millor de ser barista?

La satisfacció del client. El meu motor és conèixer el màxim de gastronomia, d’educar-me el paladar per oferir la millor atenció i que el client gaudeixi.

El que més m’agrada de ser barista és la satisfacció del client, que gaudeixi d’un bon cafè

Comentaris
To Top