Ciutat

Els bars i restaurants de Sabadell ingressen la meitat (-53%) per les restriccions

Les restriccions han arrossegat els bars i restaurants a una situació crítica. El sector a Sabadell ingressa avui la meitat que a mitjans d’octubre, quan la Generalitat va imposar les primeres prohibicions. Segons les dades de Pulso –la facturació per TPV del Banc Sabadell–, la restauració pateix un sotrac econòmic tant a Sabadell (-53%) com a tot Catalunya (-55%). Mentrestant, en el conjunt de l’Estat –on hi ha restriccions més laxes, en general–, la davallada ha estat molt menor (-13%).

Ja fa un any que arrosseguem aquesta situació. Les factures ens arriben i no en tenim prou per pagar”, sosté el president del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Sabadell, Jordi Roca, que transmet la “desesperació general” entre propietaris i treballadors. La facturació cau en tots els establiments vinculats a l’hostaleria. Respecte a ara fa un any, els restaurants (-55,1%) i cafeteries (-43,7%) són els més afectats per la crisi Covid, mentre que els bars aguanten millor el tipus (-3%). Des de fa un mes i mig, el sector sobreviu com pot obert al públic 4 hores i mitja i amb el take-away. A partir de dilluns vinent podran obrir dues hores i mitja més.

Aquest servei de mínims, sumat als efectes de les restriccions del 2020, ja ha comportat les primeres baixes: el gener del 2021 hi havia 812 bars i restaurants oberts, 19 menys (-2,3%) que fa un any, segons el registre de l’Ajuntament de Sabadell. L’impacte real encara no és visible, segons els hostalers. “Preveiem que tancaran un 40% dels establiments i molts altres es traspassaran”, assegura Roca. Per qüestions administratives i legals, el tancament de locals trigarà a notar-se en les estadístiques oficials. “Quan això acabi, no hi serem tots”, augura.

I si anar a un restaurant ja és difícil, resulta impossible anar a fer una copa. L’oci nocturn sabadellenc fa pràcticament un any que està tancat i els empresaris ho viuen amb neguit: “No veig el futur. Només Déu dirà”, assegura el propietari de la discoteca La Nit, José Luis Castet. De cada cent euros que ingressava l’oci i la cultura sabadellenques fa un any, ara se n’ingressen 19 (-81,4% de davallada). “Som empreses, com qualsevol altra, i necessitem ajudes perquè estem tancades de dalt a baix”, sosté el president de l’Associació de Locals d’Oci Nocturn, Joan Cosp.

“Si tanquem, que ens compensin”

No tenim cap ajuda”. La crítica de la Toñi, propietària d’un bar de Can Puiggener, representa tot el sector. La Generalitat va posar en marxa una línia d’ajudes per a autònoms afectats per la crisi Covid, i l’Ajuntament ha permès l’ampliació de les terrasses (i ha bonificat la taxa corresponent un 75%). El sector creu que no n’hi ha prou: demanen subvencions directes a les institucions per evitar un mal major. “Si decideixen tancar-nos, cal compensar-ho amb ajuts directes”, sosté Roca.

La tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic, Montse González, descarta les subvencions municipals a la restauració. Explica que no hi ha “prou marge econòmic” a l’Ajuntament per fer-hi front, i emplaça l’Estat i la Generalitat a injectar diners. Des de Sabadell, però, s’adoptaran mesures correctives: segons ha pogut saber el D.S., el xec regal de 20 euros per família sabadellenca –pensat en un inici per al comerç– també es podrà fer servir en bars i restaurants. L’ajut arribarà el proper maig, segons les previsions del Govern municipal.

Afectació general

Els bars i restaurants representen una part dels efectes de les restriccions. El comerç tampoc passa pels seus millors dies. Des del passat 7 de gener, els establiments més grans estan tancats i la resta estan obligats a abaixar la persiana els caps de setmana. El confinament municipal (que impedeix als veïns d’altres municipis vallesans fer les compres a la ciutat) també els ha condicionat. A tall d’exemple, les compres en les botigues de roba de Sabadell s’han reduït pràcticament un terç (30,4%) respecte a la primera setmana de l’any –l’última abans del tancament–.

De fet, si comparem les vendes d’avui respecte a fa un any, no només els comerços de roba perden diners (-25,2%), també les botigues de calçat (-42,7%). I també el sector de l’esport, que amb els gimnasos tancats també perd ingressos (-70% interanual). La fotografia de la ciutat és similar a la del conjunt de Catalunya i l’Estat, amb caigudes interanuals similars. Encara que l’escenari sigui advers, empresaris i treballadors confien a sortir-se’n. Si no és a través d’ajudes, ho esperen a través dels avenços científics. “A veure si ens posen la vacuna i s’acaba d’una vegada”, afirma al D.S. un propietari.

Comentaris
To Top