Ciutat

Despista els arbres i floreixen abans

Badabadocs al Rodal / V. Rovira

Si heu passejat pel rodal de Sabadell els darrers dies, haureu descobert ametllers completament florits. I és que, en línies generals, el temps primaveral ha activat la floració una mica abans del que tocaria en algunes espècies. “I pot generar un estrès en la vegetació”, explica Joan Cuscó, naturalista i president de l’Adenc. És el cas de l’ametller, però també dels salzes (de les quals en tenim diverses varietats a la conca del Ripoll), que treuen la flor abans que la fulla.

També ho sostenen fonts municipals, tot assenyalant arbres com els ametllers, pruners, tarongers, fruiters i oliveres i els de floració primaverenca. “Si ara venen gelades, se’n veurà afectada la flor”, afegeixen. “I la que hem viscut recentment no ha estat excepcional. Per tant, no hi ha espècies que hagin patit, perquè hi estan adaptades.

Altres anys sí que ha gelat més i s’han mort algunes espècies”, contextualitzen des de l’àrea de Parcs i Jardins. Caldrà seguir també les precipitacions, ja que les temperatures càlides fan transpirar la vegetació (perdent aigua), de forma que necessiten tornar a acumular reserves per no patir estrès hídric.

La fauna, afectada

En canvi, la fauna sí que està més afectada. “Amb les observacions que hem fet al riu Ripoll, hem albirat moltíssims ratpenats (i també a la ciutat), que ara a l’hivern haurien d’estar amagats al seu refugi”, explica Cuscó. “Però amb aquest sol surten els insectes voladors, de forma que els ratpenats ja tenen disponibilitat alimentària”. I d’aquesta manera, els ratpenats estan ara mateix en una activitat pròpia del mes d’abril. En trama urbana, també s’ha detectat que algunes espècies d’ocells ja estan fent cants d’aparellament.

Finalment es troben les ventades. “Cada vegada en tenim més i més de seguides. La seqüència històrica ens diu que, a part que ara n’hi ha més sovint, són més virulentes”, expliciten fonts municipals. Amb el temporal Glòria van caure 100 arbres a la ciutat, als quals cal afegir-ne 30 a l’estiu i 30 més de les ventades de gener (a més de 31 branques). Això fa que les espècies més sensibles –el pi blanc, els pollancres, els salzes o els oms– tinguin incidències.

Canvi climàtic

De fet, diverses cuitats com Barcelona estan estudiant si aquests fenòmens atípics són a causa del canvi climàtic. I estan ideant quina és la vegetació i arbrat més òptim per als canvis que viurem en els propers anys. De totes maneres, no es pot limitar a plantar arbres propicis de climes més càlids. I és que les gelades seguiran en el futur (i probablement amb més intensitat, fruit dels extrems cap als quals caminem).

Neu i primavera: el clima embogeix?

Comentaris
To Top