Oci i cultura

Un Dijous Gras immune a la Covid

Aparador de la pastisseria Sallés, avui mateix, ple de coques / DS

Ens hem avesata culpabilitzar la Covid de carregar-se les nostres tradicions. Tanmateix, el Dijous Gras -aparentment- no implica tantes aglomeracions. I és que, en caure en dia laboral, la celebració culinària ja es limitava bastant a l’àmbit de la llar.    

Així que no hi ha motius per deixar d’anar avui al Mercat Central a buscar botifarres amb les que fer truita. En trobareu d’ou (com la resta de l’any), però també de combinacions innovadores com gorgonzola i codonyat, que ofereixen a la Xarcuteria Andreu. “La gent segueix fent la tradició a casa”, diu Blanca, darrere el taulell de la parada. “Dintre de tot, no s’ha de perdre aquesta tradició”, afegeix. 

A la veïna Casa Maresma en tenen l’assortit més ample: D’espàrrecs, trompetes, truita de xoriç, serranita, carxofa, calçots, escalivada i de patata i ceba. “La que més triomfa és la de trompetes”, reconeix Alícia. “Fa dies que n’estem venent, la gent va tastant diferents gustos. Però la vigília i el mateix dia de Dijous Gras són els dies forts”, explica. Els aparadors de la cansaladeria Vidal i de la xarcuteria Cal Prat també van plens, de botifarres. 

Botifarres d’ou a la cansaladeria Vidal / LLUÍS FRANCO

A totes la paredes venen lardons, amb els que enfornar a casa nosatra. Però qui tingui mandra….

Ruta de les coques de llardons

Qui tingui mandra, que la compri ja feta! Seguim ara la ruta pels forns de la ciutat. Si us acosteu a la pastisseria Sallés, veureu tot l’aparador ple de coques de llardons. Capitanejats per Francesc Sallés, segueixen fil per randa el costumari català de les postres i festes de guardar. Al forn Carreras també n’hi ha, però encara hi destaca més les grans lletres  de color verd que omplen la vidriera d’entrada (“DIJOUS GRAS”). 

Aprofiteu abans de la Quaresma!

Als forns Valero no hi trobareu lletres gegantines, però sí moltes coques. Amb probabilitat seran els que més unitats vinguin, donat que tenen una ampla xarxa de botigues arreu de Sabadell. Si teniu un antull i voler fer-ne un tastet, però no pas compar-ne una de gran, aquesta és la vostra: Ofereixen coques individuals a 1,25 euros. 

Ensaïmada de Carnestoltes

Seguim la passejada per Art Bo i se’ns solapen les festes: Diumenge és Sant Valentí i l’aparador és ple d’unes safatetes de pastes de cafè amb forma de cor. També ofereixen bunyols (un altre clàssic de la Quaresma). Al forn E. Valls trobareu llardons, però no només en coca de full: També en coca de briox. Tanquem la passejada al Pa del Niko, que manté la seva idiosincràsia pròpia i aposta per les receptes pròpies, com la nova ensaïmada de blat (germana del roll de canyella).    

I parlant d’ensaïmades, ara és temps de la de tallades. O altramet dita ensaïmada de carnestoltes. És dolça i salada: per una banda, porta sobrassada, un embotit de porc que durant la Quaresma no es podrà menjar; mntre que la dolçor prové de la fruita confitada. Llàstima! Cap forn sabadellenc s’ha animat mai a el·laborar aquestes postres mallorquines, tot i que d’ensaïmades (quasi) tots en tenen!  

Comentaris
To Top