Oci i cultura

Arriba a Sabadell un poema desconegut que Joan Oliver va escriure l’any 1978

L’escriptor sabadellenc Roc Casagran ha compartit a les seves xarxes socials un poema desconegut del dramaturg, narrador i periodista Joan Oliver (Sabadell, 1899 – Barcelona, 1986) que un exprofessor de Nou Barris li ha fet arribar.

En una carta escrita a mà, l’exdocent de Nou Barris explica a Casagran que l’any 1978 estava treballant al barri amb bona part d’alumnes arribats d’Andalusia, i havia intentat posar en contacte escriptors catalans amb els seus estudiants. D’allà va sorgir una visita d’Oliver, que l’autor va culminar amb l’escriptura d’un poema després de conèixer-los. Ara, el professor li ha fet arribar aquesta composició per fer-la “circular”, ja que li semblava que no estava publicada enlloc. Així ho ha fet el poeta sabadellenc.

Després de rebre el poema, Casagran va consultar a l’antologia de poesia de Pere Quart, pseudònim amb el qual signava, i no hi apareixia. El professor Jaume Aulet també li ha confirmat que no hi és en el fons del seu catàleg. Després d’una petita investigació a les xarxes, van localitzar el poema inclòs en el llibre Mites i somnis, una antologia de poetes catalans en què sí que apareix. “Està publicat, però d’una manera molt residual”, ha remarcat Casagran, que pronostica que aquest poema tindrà “un interès” per als estudiosos.

Pel que fa al missatge del poema, mostra un agraïment als alumnes, amb qui va poder passar una agradable vetllada.

Poema inèdit de Joan Oliver / ROC CASAGRAN

La composició recorda un altre poema molt breu de Pere Quart que diu: “Vós, mestre, per què ensenyeu? Jo ensenyo per tal d’aprendre”, tal com explica Casagran.

“Em sembla que hi ha la voluntat de continuar aprenent de les noves generacions”, ha afirmat el sabadellenc. També ha destacat la seva “benvinguda” a les noves generacions que arribaven d’altres punts del món, i el seu missatge que entre tots calia construir “aquest país que anhelava” Pere Quart i que està “a mig construir”.

Comentaris
To Top