Ciutat

Salvador Illa: “El tripartit és una falsedat. Ho nego jo i ho nega ERC”

Illa encara la recta final de la campanya electoral del 14-F
Illa encara la recta final de la campanya electoral del 14-F / LLUÍS CLOTET

El PSC podria guanyar les eleccions catalanes. Segons els últims sondejos, es disputa la primera plaça amb ERC i Junts. Salvador Illa (1966) ha saltat del ministeri de Sanitat al tauler polític català per ser candidat del PSC. Es presenta amb un projecte definit per a Catalunya: vol una millora de l’autogovern dins d’una Espanya “diversa i plural”. Per aconseguir-ho, segons els pronòstics, li caldrà arribar a acords.

Ha gestionat la pandèmia des del Ministeri de Sanitat. Té autocrítica a fer-se? Autocrítica tota. La pandèmia ens va agafar desprevinguts i tothom ha comès errors en la resposta. Ara bé, tinc la consciència tranquil·la després d’haver pres les decisions adequades. Sempre s’ha actuat amb una actitud prociència, no com a altres països, com els Estats Units, on es van adoptar mesures negacionistes.

Pel que fa a les restriccions, si vostès entren al Govern de la Generalitat, faran algun canvi al respecte? Hi ha sectors patint i caigudes en la facturació. Això passa aquí, i a la resta d’Espanya i a tot Europa. L’activitat econòmica és molt important, però hi ha moments en què s’han de prendre decisions complicades i per això s’ha desplegat un paquet d’ajuts. Cal seguir sempre les recomanacions dels experts.

El PSC rebutja la via del referèndum, però què ofereixen vostès? L’independentisme critica que no hi hagi una oferta a l’altra banda. Ho critiquen aquells que volen repetir una estratègia fracassada. El que hem de fer ara és retrobar-nos entre diferents i evitar que una meitat s’imposi sobre l’altra. Necessitem respectar-nos: per exemple, alguns membres d’algunes candidatures reivindiquen la catalanitat de Cristòfol Colom, de Santa Teresa de Jesús o Shakespeare i no em reconeixen a mi, que soc tan català com ells. Proposo dialogar dins el marc de la llei, just al contrari del que proposen la CUP o Junts, que van en una direcció equivocada.

I després votar en referèndum? Si és un referèndum per dividir, no. Si és per unir, després d’un consens i en un marc de convivència com l’Estatut, aleshores cal donar la veu al poble de Catalunya perquè ho validi, sí.

Concreti quina és la seva proposta. Una reforma constitucional o de l’Estatut, per exemple? El PSC va aprovar la Declaració de Barcelona. El que plantegem és aconseguir més autogovern per a Catalunya. Dit això, i sense oblidar que hi ha un problema de fons, les tres prioritats en què hem de posar les energies ara mateix són unes altres: la protecció de la salut, la reactivació de l’economia i que ningú quedi enrere.

La Mesa de Diàleg no ha donat cap resultat de moment. La Mesa s’ha reunit una vegada. El president Torra va dir fa un any que se sentia desautoritzat i que havia arribat el final de la legislatura. Això va fer impossible una segona reunió. El govern d’Espanya i el president Sánchez estan compromesos amb el diàleg. Aquest diàleg s’ha de produir amb Espanya, però també a Catalunya, a través de la Taula de Partits.

Es marca alguna data per tenir acords? No. Més que uns terminis, hi ha unes fites: rebaixar tensions i recuperar la credibilitat de les institucions. Recosir Catalunya, crear consensos i trobar objectius compartits no serà ni ràpid ni fàcil.

Si guanya les eleccions, acceptarà els vots de tots els partits per ser investit president, fins i tot de Vox? Jo no, però m’agradaria també que els altres diguin què faran.

Alguns dels seus adversaris sostenen que el tripartit PSC-ERC-Comuns està fet i que és una moneda de canvi de la política espanyola. És fals. Ho he negat i ho ha negat ERC. Aquesta afirmació respon a una manera de fer política basada en la falsedat. No és veritat, no hi ha res fet ni es farà. ERC i PSC tenim diferències molt estructurals: volem un govern de canvi, progressista i pel retrobament, no per la independència, com pretén ERC.

Valora la possibilitat d’una repetició electoral per la falta d’acords? Seria molt negatiu per a Catalunya. Un cop els ciutadans han expressat la seva opinió amb el seu vot, l’obligació dels polítics és articular un esquema de govern que respongui a aquesta voluntat. Jo em veig en cor de fer-ho.

Pel que fa a les relacions Generalitat-ajuntaments, s’haurien de trobar noves fórmules d’entesa? A Sabadell i a Terrassa sovint es queixen que no es treballa en comú. És un error no comptar amb el món municipal. Sempre hi ha hagut una reserva dels governs nacionalistes i independentistes cap al món municipal, especialment a l’Àrea Metropolitana. Se’ls tracta com a competidors i no comptar amb ells és un error. Això s’ha d’invertir: s’ha de buscar una col·laboració molt fluida i teixir acords.

Portem dècades de retard per al Quart Cinturó. Si el PSC entra al Govern català, hi incidiran per fer que l’Estat compleixi?
I tant. La responsabilitat recau sobre nosaltres… Recordo que quan era alcalde de la Roca ja es parlava d’aquest tema. L’any 1995! S’ha de fer enraonant amb tothom i buscant el consens amb els ajuntaments.

Per últim: confia que hi haurà efecte Illa? Recuperaran el Vallès? L’anomenat efecte Illa respon a la voluntat de canvi que representa el PSC. Contemplo la política com a servei públic i estic aquí per fer servei a la societat catalana. I esperem guanyar, també al Vallès. Com el Vallès no hi ha res!

Comentaris
To Top