Ciutat

TUS entra a la cursa ambiental

Un autobús de la línia L15 en una imatge d'arxiu / ÓSCAR ESPINOSA

Transports Urbans de Sabadell (TUS) es posa un repte: rodar cap a un model sostenible. La cooperativa de transport públic està immersa en la renovació de la seva flota i fer-la 100% híbrida, coincidint amb el seu 39è aniversari. Un procés que ja va començar l’any 2017, amb la incorporació d’un autobús Vectia V22, i que s’ha de completar en els pròxims anys. Ara per ara, el 45% dels autobusos a Sabadell ja són híbrids, fet que ha permès una reducció del 24% de l’emissió de CO2 en el global de la flota i una caiguda del 36,2% de les emissions en els vehicles que substitueixen. El gerent de la cooperativa, Xavier Cañadas, aposta per la transició cap a un model que redueixi les emissions a la ciutat, però descarta l’electrificació immediata dels vehicles.
“El primer pas és consolidar els autobusos híbrids. Després, ja evolucionarem cap a l’elèctric”, diu. 

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ja ha incorporat els primers autobusos elèctrics, i el 63,2% dels busos urbans són sostenibles. Pel director de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Joan Maria Bigas, “és un procés bàsic”, tot i que accepta el vehicle híbrid com a model intermedi: “És un excel·lent mètode per reduir el consum”, defensa. Però la deriva serà l’electrificació de les ciutats. Bigas afegeix que els vehicles elèctrics –que ara doblen el preu dels dièsel– s’estan perfeccionant i hi ha millora en l’autonomia de les bateries. Hi coincideix Cañadas, que calcula que en la propera dècada els vehicles de Sabadell ja no emetran emissions contaminants.

Moment complicat per la Covid

Amb gran part dels esforços centrats en el repte ecològic, la cooperativa també ha de respondre a una reducció dràstica d’usuaris (el gener s’han fet 6,5 viatges dels 10 que es van fer l’any anterior) i dos aspectes que preocupen els usuaris, segons l’última enquesta de satisfacció de TUS, són la freqüència de pas i la puntualitat del servei. Es tracta dels dos aspectes amb menor puntuació. I, de fet, els dos aspectes que la cooperativa té com a plans de futur: “Tenim l’objectiu de millorar freqüències i ampliar capacitat a hores punta. Entenem que hi ha eixos que necessiten un reforç, més de 20 minuts d’espera deixa de fer atractiu un eix”, destaca el gerent de l’operadora. 

Amb perspectiva històrica

Fer un pas per reduir la petjada ambiental és el repte que marcarà la història de TUS els propers anys. Si més no, la propera dècada: l’Ajuntament vol prorrogar fins al 2032 el contracte amb l’empresa. La cooperativa, que va començar el servei el 1982, ja ha hagut d’adaptar-se als canvis que exigia la societat: “Els autobusos de planta baixa i amb rampa van ser la millor adaptació”. Ho recorda bé Antonio Benavides, conductor de TUS des del 1987. “Patia quan la gent amb dificultats de mobilitat no hi podia pujar”, diu. Per sort, els nous híbrids disposen d’una rampa manual per si mai falla l’elèctrica. L’Antonio conduïa l’autobús número 31 i recorda que el cuidava com si fos seu. “El cap de setmana em dedicava a pintar les cadires. Era el meu amor”, diu. Les ha vist de tots colors: des de cantar i no adonar-se que hi havia gent a l’autobús a arribar a la cotxera amb persones adormides.

Per Jacint Ferrer, mecànic de TUS des del 1987, ara els autobusos són més difícils de reparar. “Abans era tot manual. Ara necessitem ordinadors per entendre d’on ve l’avaria”, diu. Un exemple més del pas dels anys.

Comentaris
To Top