Ciutat

Sabadell compta amb més de 100 llocs de culte religiós

Una missa catòlica en temps de pandèmia / victòria rovira

Més d’un centenar de llocs de culte a la ciutat situen Sabadell com una de les poblacions amb més diversitat religiosa de Catalunya. Aquest fenomen, però, no és nou. De fet, no és cap secret que el Vallès sempre ha tingut una tradició molt històrica: “Sabadell no segueix la mitjana catalana segons el mapa religiós. Per exemple, les esglésies evangèliques i el protestantisme es van mantenir després de la dictadura. I ara, amb la immigració llatinoamericana i el seu consegüent arrelament ha ajudat a mantenir aquest creixement”, explica el sociòleg Oriol S. López, membre del grup ISOR (Investigacions en Sociologia de la Religió).

El budisme i l’hinduisme

El mapa religiós de la ciutat està predominat per l’Església catòlica, seguida de l’Islam, que compta amb prop de 7.000 musulmans, i per les esglésies evangèliques. Seguint el dibuix de les confessions religioses de Catalunya, a Sabadell els Testimonis Cristians de Jehovà compten amb més d’una sala del regne. L’Església Adventista del Setè Dia, arribats a Sabadell el 1903, o la Fe Bahá’í, amb un centre des del 1961, també són presents a la ciutat.

Qui avui dia no té un centre de culte són els budistes i els hinduistes: “El budisme, temps enrere havia tingut un centre, però ara ja no en consta cap. Això, com és lògic, no vol dir que no hi hagi budistes o hindús a la ciutat”, matisa Oriol S. López.

Cicle de conferències amb la FBiC

Els pròxims dilluns 15 i 22 de febrer, el Moviment Ecumènic de Sabadell (Diàleg Intercristià), juntament amb la Fundació Bosch i Cardellach, organitza un cicle de dues conferències sota el nom La pràctica religiosa a Sabadell, avui en format virtual i amb un objectiu comú: veure com és ara la realitat religiosa de la ciutat, per a la qual desenvolupa la seva acció. Segons Antoni Ibáñez, president del Moviment Ecumènic de Sabadell i ponent de la segona xerrada, prevista per al dilluns 22, creu que estem en un moment en què “en general hi ha una baixa pràctica de la religió respecte a les dades del mapa religiós del 2014. I per què s’abandona la religió? Hi ha una religió més important que és el consumisme. Al contrari que als Estats Units, a Europa Occidental la pràctica religiosa ha baixat”, explica. Per últim, detalla que ara com ara, en un context de pandèmia com l’actual, “podria passar que davant d’una època turbulenta es busquin les certeses que s’havien tingut per tornar a l’espai de confort religiós”.

Comentaris
To Top