Publicitat
Ciutat

Esquerra proposa que el pàrquing del Passeig Manresa sigui públic i gestionat per Vimusa

Representants municipals d'Esquerra Republicana a l'entrada del pàrquing del Passeig Manresa | Pau Quintana
Representants municipals d'Esquerra Republicana, a l'entrada del pàrquing del Passeig Manresa | Pau Quintana

El grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya proposa que l'aparcament construït i encara sense ús al Passeig Manresa, just al centre de la ciutat, sigui de titularitat pública. A més, des del grup tenen clar que hauria de ser Vimusa, empresa pública sabadellenca que ja gestiona la zona blava i que, per als republicans, demostra tenir ja experiència en la bona gestió de l'aparcament a Sabadell. El grup ha defensat aquesta mesura a l'entrada de l'espai, aquest divendres 26, i l'ha contraposada a la decisió de l'actual govern municipal, que va decidir comprar l'espai.

Èlia Soriano, portaveu segona de la formació a l'Ajuntament, ha dit que "la gestió directa i pública és la millor perquè repercuteix en la vida dels veïns, el comerç, la cultura i l'activitat administrativa de la ciutat". A més, ha afegit que "si fem una gestió pública directa dels beneficis que s'obtindrien del pàrquing, aquests anirien directament a la ciutat, i sabem que podem fer-ho" gràcies a l'experiència amb Vimusa. "Ens hem gastat 4.800.000 euros en aquesta capsa, i per tant el mínim hauria de ser que la seva gestió repercuteixi en les finances de la ciutat", ha finalitzat.

Des d'ERC Sabadell volen portar la proposta al ple municipal del pròxim dimarts 2 de març, i han indicat que ja han començat a fer reunions des del grup municipal amb els altres partits, així com diferents agents socials de la ciutat com comerciants i veïns. Alhora, han remarcat que el projecte del "govern de transformació" del mandat 2015-2019 tenia la idea de fer "intercanvi de deute" entre Ajuntament, Generalitat i Ferrocarrils per no haver de pagar res. El portaveu dels republicans, Gabriel Fernàndez, lamenta, però, que "la majoria sociovergent" hagi optat per comprar l'espai "per la via ràpida", "segurament perquè els diners no eren d'ells, eren de tots", i que ara es vulgui privatitzar i "pagar a SABA uns diners per recuperar el pàrquing de plaça de Doctor Robert, i després es posarà a concurs tota la peça".

El portaveu del grup d'ERC a l'Ajuntament, Gabriel Fernàndez, atenent els mitjans | Toni Alfaro

El portaveu del grup d'ERC a l'Ajuntament, Gabriel Fernàndez, atenent els mitjans | Toni Alfaro

400 places a preus "assequibles"

Segons destacava Soriano, un dels motius principals de la titularitat pública de l'aparcament soterrani, que s'uniria al de la plaça del Doctor Robert, és "mantenir preus màxims de zona blava" amb rebaixes per raons específiques per facilitar-ne l'ús: "si jo vinc a veure una activitat cultural de fora de la comarca, que pugui aparcar a un preu reduït i uns avantatges específics que em permetin quedar-me a sopar", explicava. Així, amb aquesta proposta no només es vol facilitar que hi hagi més llocs per aparcar, sinó augmentar la dinamització del centre de Sabadell en l'àmbit comercial i cultural. I per al seu ús adequat, afegien, cal que els preus siguin assequibles per a tothom, "perquè si no passarà com al pàrquing de Doctor Robert: que les places estan buides perquè és molt car", deia Fernández.

Un altre dels aspectes fonamentals d'aquesta proposta, però, és el traspàs de fins a 400 places d'aparcament que podria incloure l'espai des de la superfície. Així ho defensava Fernàndez, i ho desenvolupava el president d'ERC Sabadell, Santi Valls, que deia que "la COVID i el que ha estat passant ha mostrat que l'espai públic s'ha de tornar a guanyar, i aquest espai dona l'oportunitat de començar a treure places en superfície i que vagin soterrades". Alhora, explicava que "al final amb això el que farem és descongestionar tot aquest trànsit de recerca de pàrquing i portar-lo cap aquí", un tipus de trànsit que, deia el portaveu del grup, suposava fins al 40% del total del que circulava pel centre durant el mandat 2015-2019.

De forma addicional, la concentració de l'aparcament en el nou espai del Passeig Manresa tindria a més l'avantatge de facilitar la implantació de l'esperada àrea verda a la zona central de la ciutat, "una vella reivindicació dels veïns i que permetrà que els residents tinguin un preu diferent en superfície", recordava Fernàndez.

A banda d'això, els republicans afegien que l'obertura del nou pàrquing haurà d'implicar una reestructuració de la mobilitat a l'entrada del passeig, i especialment "planificar l'aparcament per a l'ús comercial"; una qüestió sobre la qual el pàrquing nou podria ajudar, diuen. A més, la seva obertura, han admès, podria fer que amb l'eliminació d'aquestes 400 places en superfície es poguessin reorganitzar diferents espais del centre de la ciutat, com el Vapor Turull, i pacificar el centre per la ciutadania en general.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top