EL PERSONATGE

Joan Monràs: Noves ampolles per a vells barrils

/ VICTÒRIA ROVIRA

Tendim a pensar que els negocis històrics han d’estar regentats necessàriament per persones d’edat avançada, amb maneres de fer antigues i una clientela inamovible. La Botelleria Sant Jaume, però, és exemple del contrari. Oberta el 1932 per la família Pla, és un dels establiments clau de la història comercial sabadellenca i tot un referent entre els cellers de la ciutat. Tanmateix, el seu actual propietari, Joan Monràs, només té 30 anys.

Tot i que va estudiar Producció audiovisual i treballava per una empresa de fora del país, durant els caps de setmana feia unes hores a la botelleria per guanyar-se un sou extra. El negoci havia passat de mans dels Pla a l’antic propietari, i el canvi generacional va tornar a imposar-se de nou fa un parell d’anys, quan Monràs va assumir-ne el repte. Assegura que, tot i que l’evolució no ha sigut la d’un negoci familiar, “és  gairebé com si ho fos, perquè al fi nal era gent que sempre ha estat aquí treballant i ha acabat sent propietària”.

Va ser precisament entre l’etapa anterior i l’actual quan ell començava a col·laborar durant els caps de setmana, i ben aviat van tenir clar que “amb el temps t’has d’anar adaptant”. Per això van entomar el repte de fer un gir modernitzador a un negoci consolidat, i sense deixar de banda la tradicional venda de vi, van començar a servir vermuts i a oferir degustacions de vi.

Durant quatre anys, Monràs va veure com aquest canvi anava prenent forma, i gaudia de l’evolució: “Part de la meva família havia treballat sempre en tema de vins i m’agrada molt tot el tema d’hostaleria. El pas del temps, però, va fer que la Botelleria Sant Jaume passés per una època difícil, i el propietari i company va decidir que era moment de deixar-ho. Va ser llavors quan Monràs va fer un “canvi radical” a la seva vida, i va passar de l’audiovisual a l’hostaleria: “Vaig dir: me la jugo, faig una inversió dels pocs estalvis que tinc, i a veure què tal”.

I tot i que va haver de treballar per tornar a recuperar la confiança dels clients que tenien abans, la feina va donar els seus fruits. Aquest canvi de rumb li va permetre, a més, retrobar-se amb la vida sabadellenca, i recorda que “passava tota la setmana fora i al final, quan ets jove, també t’agrada estar aquí amb els amics”. Monràs sap que el canvi ha implicat els seus esforços, i té clar que “l’hostaleria és sacrificada, però al final és com tot: a casa meva m’han ensenyat que els calés no es fan sols”.

Interior de la Botelleria Sant Jaume / VICTÒRIA ROVIRA

Ara, la Covid-19 ha fet que, com molts establiments, la Botelleria s’hagi vist colpejada, si bé la desescalada i la part de celler han permès que el negoci aguanti sense problemes. Monràs, per la seva banda, té clar que l’aposta ha sigut bona i a hores d’ara sap que va agafar el camí correcte: “El més important és que treballis en el que t’agradi, i quan veus que el que fas funciona, et crea un cert plaer que és xulo”, finalitza.

Comentaris
To Top