MARTA MORELL

També cada dia és 8 de març

[Per Marta Morell, tinenta d’alcaldessa de Feminisme]

El 21 de novembre passat escrivia un article d’opinió en aquest mateix diari que duia per títol Cada dia és 25 de novembre, en referència al Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones. I avui, 6 de març, a les portes del Dia Internacional de les Dones Treballadores, també vull remarcar que cada dia és 8 de març.

Faig aquesta afirmació perquè, com tots i totes sabem, no existeix una igualtat real de drets entre homes i dones a la nostra societat. Ens toca, doncs, seguir reclamant diàriament, des dels carrers i les institucions, que volem viure en una societat igualitària i socialment justa. Un dels àmbits on precisament les desigualtats són més evidents és en el món laboral. És per això que les temàtiques a les quals hem volgut dedicar el programa del 8 de març d’enguany giren al voltant de les dones joves treballadores.

Parlar de món laboral implica parlar forçosament de salaris, un aspecte en el qual les dones estem especialment discriminades. No podem permetre que segueixi existint una bretxa salarial que propicia que les dones cobrin a Catalunya un 23% menys per fer la mateixa feina. En el cas de les dones joves es produeix, a més, una doble discriminació, ja que, per ser joves, també són discriminades laboralment. Això propicia que les dones s’incorporin al món del treball en feines molt precaritzades i que sovint no tinguin una oportunitat real d’emancipar-se o de desenvolupar la seva vida de manera plenament autònoma.

Ens queda molt camí per fer en la reivindicació de la igualtat salarial, que de retruc també ens servirà per assolir una conciliació familiar i laboral real i un millor repartiment de les tasques reproductives. No podem oblidar que les tasques domèstiques i les tasques de cura recauen majoritàriament sobre les dones i que aquesta distribució desigual és un dels factors explicatius de la pobresa femenina i de la major exclusió de les dones del mercat laboral.

A Sabadell, un any més, hem fet el programa del 8 de març de manera conjunta entre l’Ajuntament de Sabadell i la Taula de Gènere i LGTBI. Som conscients que encara estem patint les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19. Tot i així, no hem volgut renunciar a commemorar el 8 de març, que inclou una programació amb més de 30 activitats, tot combinant-ne de presencials i de telemàtiques, en una altra mostra clara del nostre compromís amb la igualtat de totes i tots.

També hem volgut fer ben visible el 8 de març al nostre espai públic. Aquest any il·luminarem de lila un edifici emblemàtic de la nostra ciutat com és la Torre de l’Aigua, que se sumarà així a les il·luminacions de les fonts de la Concòrdia, la plaça de Catalunya i plaça de Sant Roc, que tindran lloc durant tota la setmana. També farem projeccions a cinc parets del nord, el sud, el centre, l’est i l’oest de la ciutat, on podrem veure, entre d’altres, el cartell guanyador del concurs que cada any fem per al 8 de març.

Pensem que fer visible a l’espai públic la nostra lluita, en paral·lel a les diferents xerrades i conferències i a la resta d’activitats feministes que tindran lloc a Sabadell, ens ajudarà a reflexionar sobre el gran repte que tenim al davant. Aquest repte no és un cap altre que caminar plegades, anar de la mà tots i totes, homes, dones, societat civil i institucions, per poder viure, més aviat que tard, en una societat igualitària. Un objectiu que assolirem el dia que tinguem tots i totes els mateixos drets i que vivim en una societat sense violències masclistes.

Nota de l’editor: El D.S. obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.

Comentaris
To Top