Ciutat

Demanen una oficina per revitalitzar l’entorn del Ripoll

El Govern municipal vol atraure noves inversions a les proximitats del riu / LLUÍS FRANCO

Entitats i institucions de Sabadell demanen una oficina per impulsar urbanísticament l’àmbit del Ripoll, un cop conegut que el Govern municipal ha encarregat un pla d’acció a la consultora Idencity. El Diari de Sabadell s’ha posat en contacte amb diversos representants d’entitats que l’any 2019 van participar en l’estudi que va projectar el govern quadripartit a l’entorn del riu anomenat programa d’actuacions Ripoll 2025.

Per a l’urbanista Manel Larrosa, “l’estudi està ben fet, però cal anar una mica més enllà. Les empreses no vindran per un estudi. S’ha de plantejar una oferta singular insòlita: un espai amb talussos i activitat econòmica al costat de 220.000 habitants. El sector 22@ era marginal però van saber vendre uns continguts”. I aquest pas endavant implica “la necessitat de crear una oficina que gestioni aquest tema amb tota la seva integritat i que tingui la capacitat de gestionar una sèrie d’elements, com el màrqueting, inversions públiques, normativa…”, detalla Larrosa.

Un departament dins la regidoria d’Urbanisme però independent per resoldre la revitalització de l’entorn del Ripoll, “un projecte de ciutat”. És una fórmula coneguda pels sabadellencs, ja que al seu dia, coincidint amb el naixement de l’Eix Macià i el Parc Catalunya, a la dècada dels noranta, es va crear l’Institut per al Desenvolupament de l’Eix Macià el Parc Catalunya (IDEMS), clau, segons Larrosa, “perquè si no, no hi ha projecte urbanístic que tiri endavant sense aquest instrument”.

Un grup de ciclistes al Ripoll / G.Plans

Per la seva part, Núria Aymerich, representant del CIESC, membre de l’equip col·laborador de l’anterior projecte, té molt present la feina feta aleshores: “Són treballs fets que l’Ajuntament farà servir. Hi ha diàleg i estem treballant en la mateixa línia. Ara estem en una altra etapa, però no hi veig cap conflicte d’interessos”, exposa.

Empreses i accessibilitat

Amb una extensió de 35 hectàrees de sòl industrial, hom té clar que la revitalització implica atraure empreses i al mateix temps millorar els accessos a un entorn privilegiat: “El Ripoll fa una dècada i mitja que està abandonat a la seva sort. El panorama de fàbriques abandonades és desolador”, lamenta Francesc Macià, representant de la Unió Excursionista Sabadell, que a la vegada afirma que “els eixos del Ripoll s’han de desenvolupar harmònicament i que la part natural, patrimonial i econòmica estiguin congeniades. Si l’entorn està degradat, no atrauràs aquestes empreses”, assegura amb rotunditat.

La millora dels accessos és l’altre gran cavall de batalla d’aquest indret privilegiat de la ciutat, i Macià i Larrosa recorden la importància per apropar-se a la ciutat. “S’ha de poder accedir al Ripoll amb facilitat. L’eix Via Augusta té una importància històrica i és un punt clau que hauríem de potenciar”, exposa el representant de l’entitat excursionista.

Comentaris
To Top