Ciutat

Un estudi analitzarà l’estat de les coves de Sant Oleguer

L'estat actual de les coves de Sant Oleguer / VICTÒRIA ROVIRA
L'estat actual de les coves de Sant Oleguer / VICTÒRIA ROVIRA

Un estudi geològic determinarà quin és l’estat del talús on es troben ubicades les coves de Sant Oleguer. A partir de les dades que reveli aquest informe, encarregat per l’Ajuntament de Sabadell, es decidirà quina actuació es podrà dur a terme per recuperar part del patrimoni de Sabadell. L’estudi també inclourà l’estimació econòmica prevista, a més del calendari d’obres. Fonts municipals asseguren que “l’objectiu de l’Ajuntament és preservar el llegat que ens ha arribat de les coves”, uns elements que formen part de la història de la ciutat. El consistori també està redactant un projecte per recuperar la barana de Sant Oleguer.

La recuperació de les coves respon a una reivindicació veïnal que ve de fa anys. El desembre del 2020, finalment, l’Ajuntament de Sabadell va decidir precintar el talús on es troben les coves per evitar possibles despreniments i altres riscos que poguessin generar els fenòmens meteorològics. L’objectiu era protegir els vianants que hi passen. Ara per ara, el talús no ha patit cap erosió. Segons constaten fonts municipals, “les coves no han patit a causa de la pluja ni s’han produït despreniments”. Els veïns, però, asseguren que “fa temps que veiem com es deterioren i no hi ha cap mena de manteniment”, destacava Paco García, des de l’entitat veïnal de Nostra Llar-Sant Oleguer. Per ells hi ha una doble preocupació: la pèrdua de zones naturals de la ciutat i la seguretat del veïnat. Demanen que l’actuació sigui ràpida. 

La història darrere de les coves

Un dels reptes principals de la ciutat entre el 1940 i el 1950 era el dèficit habitacional per absorbir els corrents migratoris que s’instal·laven a Sabadell. La solució per a moltes persones va ser viure en coves, sobretot situades a la llera del riu. A partir del 1940 s’excaven manualment les primeres coves aprofitant els talussos del marge esquerre del Ripoll. L’octubre del 1950, el Pla General d’Ordenació de Sabadell revelava que a la ciutat existien 182 coves, moltes d’elles ubicades a Sant Oleguer.

Comentaris
To Top