TONA CODINA

Un any de Covid, nivell 2

[Per Tona Codina Farriol, publicista i consultora de comunicació]

Com aquell qui res, se’ns planta l’aniversari més indesitjat. El d’un any de Covid, de pèrdua de l’altra vida i de cadascú se sap quantes coses més. Aquest any de canvis crec que a molts ens ha arribat com la paràbola de la granota bullida. A poc a poc ens hem acostumat a la temperatura cada vegada més alta i a anar patint més opressió, més atordiment, fins que hem deixat d’estar en condicions de sortir de l’olla. Ara que ja tenim perspectiva d’un any, crec que ens toca donar-hi la volta i convertir la granota que vam ser en individus de l’era Covid nivell 2.

Com qui passa de pantalla. Que l’any ha portat canvis, ja ho sabem. Que nosaltres hem canviat, ja ho sabem. Aprofitem-ho, doncs, a favor de cadascú. Aquest és el nivell 2.

Per exemple, en el tema digital. A la feina estem saturats de saltar d’una reunió de Zoom a una altra i trobem a faltar les trobades presencials; però, nivell 2: ens permet guanyar temps, efectivitat i estalviar en desplaçaments. I tancats a casa en el temps lliure, la majoria passem molt més temps a les xarxes, cosa que ens porta molt fàcilment cap a la infoxicació accelerada. L’Instagram ple de reels amb professionals convertits en mims que assenyalen titulars amb música marxoseta de fons, introdueixen matèria sobre tot el que et puguis imaginar, des de com comprar unes sabates al teu fill, fins a consells per aconseguir més seguidors (tot això és estratègia de continguts, sí. Una manera de captar fans per després vendre cursos, llibres, assessorament i el que vulguis. No sempre funciona, se’n veu de molt mal aplicada i de continguts tronadets no en parlem, però això ja és un altre tema).

Més enllà del màrqueting que col·lapsa, el nivell 2 és separar el gra de la palla, perquè a l’entorn digital es troben propostes molt interessants que aporten valor real. Informació que t’ajuda a créixer o a plantejar-te coses que potser mai hauries anat a buscar. Ara que acabem la setmana dedicada a les dones, en poso algun exemple tenyit de lila: al compte d’Instagram de CRIARCAT han programat per a aquest matí a les 11 h una xerrada per parlar d’Els nostres drets com a mares, a càrrec de la María @mama_jurista, una advocada experta en baixes, permisos, i temes laborals vinculats a la maternitat. Segur que serà molt interessant tant per a mares com per a altres col·lectius. Més enllà del directe, segurament es pot accedir a la versió gravada.

Un altre exemple: la taula rodona que va organitzar dimecres l’associació Emprenedores Teixint Sabadell amb el títol Dones, Emprenedoria i Reinvenció, que va obrir un debat amb idees potents, casos d’èxit de professionals que se’n surten molt bé –és important fer-les visibles– i arguments que fa només un any haurien quedat a una sala d’actes. Un altre cas: fa unes setmanes, Promoció Econòmica de l’Ajuntament va presentar en format telemàtic el projecte Empoderament Dones Emprenedores i Empresàries de Sabadell. S’està ordint tot just, i dic: per fi!, però la sessió va arribar a moltes participants potencials, que d’una altra manera ni se n’haurien assabentat. És un programa orientat a donar suport a les dones amb esperit emprenedor de la ciutat, per tal que arribin a materialitzar els seus projectes. Dones que potser s’han quedat sense feina durant la pandèmia i s’animen a muntar-se pel seu compte, que esvaeixen dubtes i s’atreveixen a tirar-se a la piscina, perquè ara sí, ja se senten preparades. A l’altra banda, s’obre també a emprenedores veteranes que (algunes potser ja ho eren) es plantegen per primer cop fer de mentores i salten de pantalla. Això també és nivell 2.

Comentaris
To Top