Oci i cultura

Elisabet Casanovas repensa Marilyn Monroe al Principal

L’actriu sabadellenca fa de protagonista a l’obra ‘Monroe-Lamarr’, aquest diumenge

/VICTÒRIA ROVIRA

Que Marilyn Monroe és una icona de la cultura cinematogràfica occidental és una obvietat. Però són més aviat les seves ombres, allò que no coneixem d’ella, el que potser ha implicat més reptes a l’hora d’entendre la seva figura. A aquest context, que es repeteix en la figura de la també actriu i inventora Hedy Lamarr, es proposa donar solució el dramaturg Carles Batlle a través de Monroe-Lamarr, un diàleg ficcional entre dues de les actrius més representatives i alhora menys conegudes del flamant Hollywood dels anys cinquanta.

L’obra, encàrrec del Teatre Nacional de Catalunya al dramaturg Carles Batlle, ja es va estrenar a aquest escenari el novembre passat sota la direcció de Sergi Belbel. Ara, el text guanyador del Premi Frederic Roda el 2018, arriba al Teatre Principal de Sabadell, amb la sabadellenca Elisabet Casanovas en el paper de Monroe.

La representació “és una oportunitat per posar sobre la taula dues actrius del Hollywood dels anys cinquanta que es troben sota un mateix sostre patriarcal prou salvatge”, explica l’actriu de Sabadell, coneguda especialment pel seu paper de Tània a la sèrie de TV3 Merlí. Es tracta d’un exercici imaginatiu a partir d’una “conversa ficcionada” amb “un puntet de thriller”, en què més enllà de la seva vida pública, Batlle i Belbel proposen conèixer la part més amagada d’aquestes dues icones de la gran pantalla. La trobada amb el públic “mostra facetes d’elles que no són les que coneixem, i això forma part d’un joc teatral perquè no les coneixem realment, i per tant no sabem com reaccionarien a segons quines situacions”, descriu Casanovas.

Emmarcada dins els actes del 8-M, Monroe-Lamarr pretén explorar especialment la cara menys amable d’aquella “fàbrica de somnis” que era el Hollywood de mitjans del segle XX, en què les actrius eren gairebé una propietat dels estudis cinematogràfics. Acompanyada de Laura Conejero en el paper de Hedy Lamarr, i d’Eloi Sánchez i David Vert, Casanovas treu un suc nou a un personatge que el públic ja creu conèixer totalment: “La Marilyn és un personatge molt icònic, i això al principi m’aclaparava molt perquè hi havia una dificultat molt important”, confessa. Tanmateix, l’actriu ha fet una gran feina de caracterització, entrant a la psique de l’estrella de Hollywood a través molts mesos de feina i pel·lícules com The Opening Night, de John Cassavetes, o la biografia Conversations with Marilyn, de William Perry.

Comentaris
To Top