LOURDES CIURÓ

Felicitem-nos! Sabadell, Capital de la Cultura Catalana 2024!

[Per Lourdes Ciuró i Buldó, regidora i portaveu de Junts a l’Ajuntament de Sabadell]

La gran notícia la vam saber aquest dijous quan se’ns va traslladar oficialment per part del comitè organitzador: Sabadell serà la Capital de la Cultura Catalana l’any 2024! El nostre ric i variat sector cultural està d’enhorabona, però també ho estem el conjunt de la ciutadania de Sabadell. El nomenament és una gran injecció d’optimisme i d’il·lusió portes endins, però sens dubte és una gran ocasió perquè el nom de la nostra ciutat ressoni en positiu portes enfora. Una bona eina de projecció de ciutat.

De fet, a això em referia quan ara fa tres anys deia que Sabadell necessitava una empenta per guanyar visibilitat i projectar-nos com a ciutat, i aquest és el motiu pel qual vam incloure al nostre programa electoral treballar perquè Sabadell esdevingués Capital de la Cultura Catalana. Un projecte concret, clar i del qual coneixia experiències molt reeixides com les de Reus o Vic. Sens dubte aquesta és la mena d’oportunitat que la nostra ciutat necessita i dijous el desig es va fer realitat.

De ben segur que per a les ciutats organitzadores de les vint edicions que ens precedeixen ostentar la capitalitat cultural ha estat molt important, però per a la ciutat de Sabadell ostentar-la l’any 2024 ho serà especialment, ja que és una gran oportunitat per impulsar i dinamitzar el sector cultural, sens dubte un dels més colpejats per les conseqüències de la pandèmia, però de retruc impactarà també en positiu en altres sectors, com són el comerç i la restauració, també greument afectats per la Covid-19.

A més a més, la capitalitat esdevé una important eina que ens brinda l’oportunitat d’abordar a curt termini, aquests anys 2022 i 2023, els necessaris debats pendents com és, per exemple, el museístic, o per fer aflorar com ha de ser el nostre model cultural de ciutat i de la simbiosi que necessàriament hi ha d’haver entre oci, economia i cultura. La capitalitat ens ha de permetre extreure unes conclusions que facin excel·lir encara més la cultura de la ciutat.

Òbviament, durant tot l’any 2024 es presentarà un important programa d’activitats culturals en el sentit més ampli i polièdric del terme, que ens permetrà presentar la ciutat arreu del país, però també reconèixer-nos com a comunitat. Una ciutat amb arrels profundes i diverses, una ciutat agrícola, menestral i industrial que podem reconèixer amb el nostre important patrimoni material i immaterial. Una ciutat urbana, de barreja, de cultura i contracultura, innovadora i tradicional. Un any en què present, passat i futur es donin la mà. Tenim l’oportunitat de fer perdurar més enllà de l’any 2024 un model d’oferta cultural estable i singular de Sabadell que identifiqui i projecti la ciutat com a referent, molt més enllà de la comarca.

Felicitem-nos, doncs, per aquesta fita que és de ciutat i comencem a treballar per fer realitat aquest important repte que pot ser tan ambiciós com ens proposem, i si bé el primer repte era assolir la capitalitat, superat aquest, tenim a les nostres mans fer que sigui un gran projecte. No ens manquen ni les ganes de treballar, ni la il·lusió, però sobretot tenim l’essencial, que és el talent cultural, artístic i intel·lectual. Posem, doncs, fil a l’agulla per fer entre tots que Sabadell esdevingui la millor Capital de la Cultura Catalana de la història.

Nota de l’editor: El D.S. obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.

Comentaris
To Top