Publicitat
Ciutat

La massificació al Parc Natural podria ser la causa que ha evitat la cria d’àguiles cuabarrades

Un guarda forestal, en una imatge d'arxiu / LL. FRANCO

Nidificació aturada. L’augment de visitants al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac podria haver evitat la cria de la parella d’àguiles cuabarrades (Aquila fasciata) en el seu procés de nidificació, segons ha anunciat la Xarxa de Parcs Naturals.

Segons els guardes del Parc Natural i els Agents Rurals, encarregats del seguiment de la flora i fauna, van detectar que la parella d’àguiles van iniciar la posta dels ous a finals de febrer al niu. Un amagatall molt proper a un corriol, que a principis de febrer ja es va restringir el pas de persones per aquell sender. No obstant això, amb el tancament comarcal, es va registrar un augment de visitants, també a la zona de les cries de les àligues.

El 9 de març es va observar el niu buit, i tot i l’arribada de la femella, aquesta ja no es va ajocar per covar els ous. Aquell mateix dia, els guardes van detectar la presència de tres visitants que transitaven pel corriol tot i els rètols que indicaven la prohibició del pas.

Rapinyaire “en perill”

Quan el procés de nidificació fracassa, acostuma a ser perquè un dels adults ha mort per culpa d’un període perllongat de pluges o bé per falta d’aliment. En aquesta ocasió, però, els tècnics creuen que la causa principal ha estat la hiperfreqüència de persones a la zona. Des del Parc es recorda el deure de respectar entre tots la normativa per garantir la conservació d’un rapinyaire inclòs al llibre vermell de les aus d’Espanya en la categoria “en perill” i que apareix com a “vulnerable” a la llista d’espècies silvestres en règim de protecció especial.

Publicitat
Comentaris
To Top