DSFamília i nens

Un estiu de pagès a la mateixa ciutat

La visita a la Masia de Can Deu i als seus animals en família és una de les activitats més esperades

La senzillesa de la vida rural i el món del camp poden no estar tan lluny com sembla. Des de l’Espai Natura, a l’antiga Masia de Can Deu, treballen des de fa anys per acostar el dia a dia d’una granja i l’activitat agrícola tradicional als més petits. Amb el final del curs escolar i l’arribada de l’estiu, són molts els pares que animen els seus petits a introduir-se en un estil de vida fins fa poc essencial perquè molts es poguessin guanyar el pa. I sembla tenir un èxit que, després de les restriccions i confinaments de la pandèmia, encara ha crescut més.

Hilari Teixidó, gestor de l’Espai Natura, explica que tot i que durant l’any també fan activitats, el seu casal Viu l’Estiu a Pagès és potser el cicle que més funciona. Bona prova és que tot i que les inscripcions s’havien de tancar el pròxim 10 de juny, ja no tenen cap plaça. La masia forma part de la Fundació 1859 des de l’any 1964, però des de llavors s’han anat adaptant perquè les escoles i casals hi portessin els seus infants per aprendre sobre el món rural tradicional. “Com que abans ja teníem una sèrie d’espais i professionals, fa uns anys vam decidir fer un casal propi”, explica Teixidó. L’experiència, diu, serveix durant el curs per poder seguir els ensenyaments teòrics sobre el medi natural i la història a través d’una “adaptació a un format més pràctic i més lúdic”.

Teixidó explica que, tot i que estan especialitzats en infants i escoles, també fan activitats per a grups tancats i famílies durant tot l’any als matins i, a més, tots els diumenges de forma regular. En especial, es dediquen a fer visites per grups reduïts que solen durar una hora i permeten fer un tastet sobre la vida rural tradicional: “Intentem explicar el canvi de com es feien les coses abans a com es fan ara”, indica el gestor de l’Espai Natura.

Un casal de natura i aprenentatge

L’estrella de les seves activitats, tanmateix, és el casal d’estiu que ofereixen des de fa temps per a infants de 4 a 12 anys. Malgrat la pandèmia, l’any passat van poder seguir celebrant-lo seguint totes les restriccions necessàries per la Covid-19, i enguany sembla que també ho podran fer, i encara amb més llibertat. I és que Teixidó explica que “estem especialitzats en grups reduïts, de 40 nens per setmana com a màxim” distribuïts a la granja. Tot i que diu que “encara estem a l’espera dels canvis que ens puguin demanar des del Departament de Joventut”, es mostra optimista sobre com ha de funcionar el casal d’enguany.

Sobre les activitats en si, a l’Espai Natura de la Masia de Can Deu aposten per apropar la vida rural i natural als nens i nenes a través del coneixement amb un vessant lúdic. “Disfressem els nens, presentem els diferents espais de la granja, fem treballs manuals perquè es puguin endur a casa i ho fem tot en un format lúdic”, explica Teixidó. Bona part de l’experiència també es basa en el contacte amb els animals i l’horta, i a conèixer els voltants de la Masia de Can Deu. “Intentem que sigui un casal molt proper, tant per als nens com per a les famílies”, remarca. Alhora, també indica que “solem fer excursions amb recorreguts pel bosc proper perquè els nens coneguin les plantes i arbres del bosc mediterrani”.

Precisament pel seu èxit, enguany ja no hi ha places disponibles per al casal d’estiu de l’Espai Natura, tot i que les inscripcions van començar a mitjans d’abril. Tanmateix, conviden els interessats a informar-se amb ells directament a través del 93 725 95 22.

Comentaris
To Top