Ciutat

Es detecten més desperfectes als edificis de Torreguitart

Durant la rehabilitació dels blocs es van trobar nous danys, que han suposat un sobrecost de les obres

/ VICTÒRIA ROVIRA

Durant les obres de rehabilitació de les 17 comunitats de la plaça d’Espanya i Alcalde Moix que patien patologies estructurals, desgast de material i vicis ocults s’han detectat més desperfectes. Així ho assegura el president de l’associació de veïns, Antonio Recio, que sosté que “s’han agreujat els danys que s’havien detectat en el projecte inicial”. 

Les noves troballes s’han traduït en un sobrecost de fins al 5% en un edifici i del 2% en un segon edifici, segons han afirmat els veïns i han confirmat fonts de l’Ajuntament de Sabadell. “El pressupost inicial no ha arribat a tot i es va haver de consensuar una solució”, destaquen des de la comissió de seguiment de les obres. És per aquest motiu que una de les obres va quedar temporalment pausada i s’ha retardat lleugerament.

Un projecte de fa una dècada

El veïnat atribueix el sobrecost a un projecte “obsolet” que es va encarregar fa una dècada: “Amb el pas dels anys, els desperfectes que s’havien detectat s’han agreujat i se n’han descobert de nous”, explica Recio. D’aquesta manera, la direcció d’obra ha prioritzat les actuacions que podrien suposar un risc per al veïnat. Les reparacions estètiques han quedat a un segon terme. Però el regidor d’Habitatge, Eloi Cortés, destaca que “hi ha algunes actuacions que no eren subvencionables” i només s’han assumit “les reparacions estructurals”. En tot cas, el projecte i direcció d’obra no ha anat a càrrec de Vimusa. 

El cost inicial de les actuacions, que van finalitzar el passat mes de maig, era de pràcticament un milió d’euros –més de 970.000 euros–, que ha assumit l’empresa d’habitatge municipal Vimusa al 70% i l’Agència de l’Habitatge de la Generalitat al 30%. El sobrecost s’ha assumit, asseguren els veïns, a través d’un fons comunitari.

Un repàs històric

Als anys setanta, les plusvàlues que va generar l’Eix Macià es van emprar en la construcció d’habitatge social i la primera gran onada constructiva va crear el barri de Torreguitart. Però els materials no eren de qualitat i amb el temps van sorgir-ne els desperfectes, fet que va desembocar en anys de negociació entre veïnat i administració pública. L’any 2019 les comunitats reprenien les negociacions amb l’Ajuntament i la Generalitat, en què es va acordar la reparació.

Comentaris
To Top